Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Fibonači, Leonardo (~1170.~1250.g.)

Īstā vārdā Leonards no Pizas (Leonardo Pisano), kuru vēlāk iesauca par Fibonači. Viņš dzīves laikā parasti parakstījās kā Bonači, kas nozīmē “laimīgais.” Dažreiz viņš izmantoja arī pseidonīmu Bigollo. Šis vārds Toskānas dialektā nozīmē "ceļinieks," kā arī "sliņķis." Vēl pastāv versija, ka vārds Fibonači ir saīsinājums no diviem vārdiem filius Bonacci ("Bonači dēls").

Viduslaiku itāļu matemātiķi, kas pazīstams kā pirmais, kas ieviesa arābu ciparus Eiropā un Fibonači skaitļu virknes izveidotājs.

Dzīvesgājums. Dzimis ap 1170.gadu.
Veicis ilgstošu ceļojumu uz Ēģipti, veicis rūpīgu matemātiku izpēti tālās zemēs.
Tieši viņš iepazīstināja eiropiešus ar indiešu-arābu cipariem.
Miris ap 1250.gadu.

Fibonači virtene. Tajā katrs nākamais skaitlis ir divu iepriekšējo skaitļu summa - 0, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, ... Katrs no šiem skaitļiem ir iepriekšējo divu summa. Interesanti, ka katra nākmā skaitļa attiecība pret iepriekšējo ir stipri tuvu skaitlim „fī.” Jo tālāk pa rindu, jo šī vērtība ir tuvāka skaitli „fī.” 55/34 attiecība ir šai vērtībai pavisam tuvu. 
„fī”- 1,6180339.

Atzīmējot šā matemātiķa ieguldījumu zinātnes attīstībā, 23.novembrī pasaulē svin Fibonači dienu. Datums nav izvēlēts nejauši jo 1, 1, 2, 3 ir pirmie skaitļi Fibonači virknē.

Saites.
Matemātika un matemātiķi.