Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Golgāta

"Galvaskauss." Golgāta - latīņu calvary "pieres vieta."
Jaunās derības stāstā tas ir pakalns - Jēzus Kristus krustā sišanas vieta.

Atrašanās vieta. Jeruzālemes ZR dārzos, senos laikos ārpus pilsētas sienai. Pie tās var nokļūt pa kāpnēm, kas atrodas pa labi no Tā Kunga kapa dievnama galvenās ieejas.

Mitoloģija. Kristiešu mitoloģijā pakalns bijis apaļš kā galvaskauss un ticis saistīts ar pirmā Zemes cilvēka Ādama galvaskausu, kas atradies tieši zem krusta un ticis atmazgāts ar asinīm. Ādama personā ar asinīm tikusi nomazgāta visa cilvēce no grēka. Daudzi teozofi un AP pētniekiem tiek uzlūkota kā "Zemes naba" un varena sakrāla vieta.
Tā Kunga kapa baznīcas celšanas laikā iespējamā Golgātas vieta tika iekļauta jaunās baznīcas kompleksā.
Golgāta ir viena no tūristu visapmeklētākajām vietā  Jeruzālemē.

Apraksts. Pie tās var nokļūt pa kāpnēm, kas atrodas pa labi no dievnama galvenās ieejas. Šeit telpa ir sadalīta divās kapelās: kreisajā pusē - grieķu pareizticīgo kapela, bet labajā pusē - Romas katoļu kapela.
Grieķu kapelas altāris novietots tieši uz klintsradzes, kas esot balstījusi Kristus krustu. Mīkstākie ieži, kas senāk ieskāvuši klintsradzi, esot norakti baznīcas celtniecības laikā. Tagad Grieķu ortodoksālās baznīcas altāri apjož aizsargstikla siena, caur kuru var redzēt iespējamo saplaisājušo Golgātas klintsradzi, ko ticīgie godina kā Kristus krustā sišanas vietu. Golgātas klintij var pieskarties caur atveri grīdā altāra pakājē.
Šai vietā ir "Sāpju ceļa" (Via Dolorosa) 12.pieturvieta.
Romas katoļu kapela ir Sāpju ceļa 10. un 11.pieturvieta. Sudraba un bronzas altāri 1588.gadā tai dāvāja Ferdinands de Mediči. Griestus rotā krustnešu laika medaljons, kas attēlo Kristus debesbraukšanu. To ieskauj mozaīkas, kas darinātas 1937.gadā. No loga paveras skats uz Franku kapelu.
Starp abām kapelām atrodas Stabat Mater altāris, kas veltīts Sv.Marijas sērām, stāvot krusta pakājē. Šeit ir 13.Sāpju ceļa pieturvieta. Dievmātes koka krūšutēls izgatavots XVIII gs.

Saites.
Tā Kunga kapa baznīca. 
Jeruzāleme.