Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Grieķu neatkarības karš (1821.-1827.g.)

Grieķu nacionālais karš par savu neatkarību no Osmaņu impērijas.

Politiskā situācija pirms kara. Vieni no grieķu neatkarības iniciatoriem bija Odesā (toreiz Krievijas impērijā) dzīvojošie grieķi. Viņi izveidoja slepenu kustību "Draugu sabiedrība" (Finiki Eteria), kuras mērķis bija atbrīvot Grieķiju no osmaņu jūga.

Kara gaita. Karš sākās 1821.gada 25.martā, kad grieķi sacēlās pret turkiem.
Kritisks incidents norisinājās 1821.gada septembrī Tripolē (kāda?). Tripole kritapāc trim dienām nepārtrauktu laupīšanu un slepkavību, gāja bojā 30 000 cilvēku.
Ar kuģi "Agamemnons" Bubulīna nobloķēja Nafplionas ostu, kas bija Osmaņu impērijas stratēģiskais atbalsts ar masīviem nocietinājumiem un trijiem simtiem dižgabalu. Tolaik Nafpliona skaitījās neieņemama Uzbrukumi no jūras bija neveiksmīgi, bet viņa ar saviem spēkiem izsēdās uz sauszemes un aplenca fortu līdz tā krišanai 1822.gada 30.novembrī. 
Morejā (Peloponēsā) tika nogalināti ap 15 000 musulmaņu, kas sekmēja islāmticīgo bēgšanu arī no citām grieķu teritorijām. 1825.gadā Muhameds Ali izsūtīja savu armiju ar Ibrahimpašā priekšgalā, lai tā palīdzētu turkiem cīņā pret sadumpojušiem grieķiem. Pēc sīvas cīņas ēģiptieši sagūstīja grieķu patriarhu un pakāra to viņa pils vārtos Lieldienu svētdienā.
1826.gadā pēc ilgstoša aplenkuma ēģiptiešu karaspēks ieņēma svarīgāko grieķu cietoksni - Misolungu. varētu domāt, ka grieķu pretestība bija apspiesta, taču briti, krievu un franču atbalstīti 1827.gadā sakāva osmaņu-ēģiptiešu floti Navarras līcī. Tādējādi Ibrahima pašā aizsargredutes nonāca briesmās.

Kara beigas. Grieķijas neatkarību pasludināja 1830.gadā. 1832.gadā Lielbritānija, Francija un Krievija (Trejsavienības dalībvalstis, tā noslēgta 1827.gadā Londonā) uzstājās kā Grieķijas jauniegūtās neatkarības garants.

1896.gadā Krētas salas grieķi sacēlās pret turkiem. Pēc 2 gadu kara 1898.gadā Krēta atbrīvojās no osmaņiem un apvienojās ar Grieķiju.

Saites.
Grieķija.