Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Gvatemala

Valsts Centrālamerikā.

Galvaspilsēta - Gvatemala.
Iedzīvotāji. 60% - indiāņu, 25% - metisu, pārējie baltie. 16 indiāņu valodas.

Nacionālais koks - ceiba.
Nauda - ketzali. Nosaukums no ketzala putna, kad maiju civilizācijas laikos tā spalvas tika izmantotas kā maksāšanas līdzeklis. Gvatemalā var norēķināties vietējā naudā un arī ASV dolāros. Ketzalu stūrītī uzdrukāti arī seno maiju cipari.

Tūristam. Gvatemalas starptautiskā lidosta La Aurora faktiski atrodas galvaspilsētas centrā un ir viegli sasniedzama ar sabiedrisko transportu.

Vēsture. Pirmā Gvatemalas galvaspilsēta bija netālu no mūsdienu Iksimčes (Iximche) pilsētas. Tomēr dumpīgo maiju dēļ tika nolemts pārcelt galvaspilsētu uz Vieju (Ciudad Vieja).
1541.gadā notika Agvas vulkāna izvirdums un sapnis par lielu pilsētu bija izsapņots. Tādēļ kaut kādu iemeslu dēļ 3.galvaspilsēta 1543.gadā tika dibināta pārdesmit kilometrus tālāk ar nosaukumu Santjagodeloskabaļjera (Santiago de los Caballeros - mūsdienu Antigva).
Centrālamerikas Federālā republika (1821.-1841.g.). Sevī apvienoja tagad 5 neatkarīgas valstis - Hondurasu, Gvatemalu, Salvadoru, Nikaragvu un Kostariku. Par tās prezidentu bija Francisko Morasāns. 
Gvatemalas pilsoņu karš (1960.-1996.g.). Ilgs konflikts starp valdību un kreisajiem nemierniekiem, kuru pusē nostājās arī maiju indiāņi. Karā nebija lielu bruņotu sadursmju, bet lēš, ka dzīvību zaudējuši ap 200 000 cilvēku.  

Administratīvais iedalījums.
      Petēnas province.

Aplūkojamie objekti.
      Gvatemala.
Galvaspilsēta. Ap 600 000 iedzīvotāju.
      Atitlana ezers. Ceļotājs A.Humbolts nodēvējis par skaistāko ezeru pasaulē. 
      Antigva. 3.lielākā valsts pilsēta un bijusī galvaspilsēta ar skaistu koloniālo arhitektūru.

Maiju senpilsētas Gvatemalas teritorijā.
      Jaščilāna.
      Jašha. 
      Miradora. 
Te atrodas visaugstākā no maiju piramīdām.
      Tikala. Viena no interesantākajām maiju civilizācijas pilsētām. No Floresas pie Petenicas ezera tikai 40 km pa labu ceļu.
      Paharala. Petenas provincē.
      Pjedronegrasa.
      Karninaljuva.
      Kosumalhuapa.
      Kirigva.
Lielākās maiju stēlas.
      Taijasala. Sukta arī par Floresu.

Čičikastenanga. Chichicastenango. Šeit dzīvojošie kiču maiji izmanto kristiešu baznīcas saviem rituāliem. Katru svētdienu paugurā pie pilsētas tiek ziedots auglības dieva Alkslka veidola priekšā.
Šeit ir divas katoļu baznīcas, kas celtas konkistadoru ierašanās laikā un darbojas joprojām. Mazākajā – El Calcvario, baltajiem ieeja liegta.
Lielākā ir Sv.Toma baznīca, kas paceļas pāri tirgus laukumam un augstas kāpnes ved uz tās ieeju. Uz pakāpieniem deg tradicionālais uguns altāris, svētceļnieki dedzina kvēpināmās nūjiņas, izlūgdamies piedošanu maiju gariem, kas sargā ieeju templī Tas esot veltīts maiju zemes dievībai). Baznīcas vidū ir maiju altāri, uz kuriem dedzina sveces un kvēpināmās nūjiņas, lai godinātu senčus un šamaņus. Piestiprināts pie gala sienas karājas milzu krusts. Tas ir burvju „runājošais” krusts no maiju mitoloģijas, un tā dēļ XIX gs. notika liela sacelšanās pret spāņiem.
Čičikastenangā ir reliģiskās brālības – cofradias. Tieši pateicoties tām 1702.gadā dominikāņu mūks ieguva kiče maiju eposa Popol Vuh manuskriptu, un tas kļuva pazīstams pasaulei. 
Kolorīti vietējie indiāņu tirdziņi.

Pakaja vulkāns. (Volcan de Pacaya) Te apmeklētāji var piekļūt neticami tuvu verdošai lavai.

Akatenanga vulkāns. 3976 m. Grūts kāpiens, tas tiek dēvēts parlabāko vulkāna pārgājiena maršrutu Centrālamerikā. Tajā uzkāpušais no tuva attāluma var raudzīties uz tuvo Fuēgo vulkānu.

Fuego vulkāns. Volcan de Fuego.
Terezitas karstie avoti. Santa Teresita.
Dulces upes kanjons. 
Mountain Pine Ridge nacionālais parks.
 Ūdenskritumi kalni un alas.
Augstkalnes plato Akvablankā arī tika uzietas simtiem milzīgu akmens ložu.
La Conchas Valsts dabas parks. vairākas ūdens kaskādes un dabas baseini uz Čijas upes (Rio Chiyu).

Semuc  Champey. Skaistākā Gvatemalas pastkarte, kur džungļiem klātā kaļķakmensklinšu kanjona iegūlušies īpaši dzidri, smaragda un tirkīza nokrāsas ūdens baseini un terases, kas savā starpā savienoti maziem ūdenskritumiem un kaskādēm.

Grutas de Languin alas. Iespaidīgas stalaktītu zāles. Saulrietā tumšo pazemi pamet milzīgi sikspārņu bari - efektīgs skats.

Saites.
Maiji.