Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Taijasala, Floresa

Floresa, Taijasala, Taīsa.

Atrašanās vieta. Gvatemala, uz salas Petenicas ezerā. Nost no visa, Petenas džungļos. Bieži izmanto kā bāzi Tikalas apmeklējumam.

Vēsture. Dibināta Vecās valsts Lielā perioda laikā no 472.–610.gadam.
Uzietās keramikas analīze (Pensilvānijas universitātes ekspedīcija) parādīja, ka apmetne šeit eksistēja jau Klasiskā perioda vidējā fāzē, vēl ilgi pirms Icas valsts rašanās.
Pēdējā brīvā maiju pilsētvalsts, kurai spāņi uzbruka ar lielu konkistadoru vienību un lielgabaliem tikai 150 gadus pēc konkistas sākuma – 1697.gada 13.martā. Spāņi zināja, ka pēc maiju kalendāra iznāk, ka tieši šai datumā (13 katunu cikla beigas) maijiem draud briesmīga katastrofa.
Petenicas ezera vidū viņi nogremdēja maiju kanu laivas. Indiāņu bultas bija nespēcīgas pret spāņu bruņām un ugunsieročiem. Pēc sīvas cīņas cietokšņa aizstāvji bēga un spāņi soļoja kalnup līdz pat Taijasalas templim.
Vienas dienas laikā viņi iznīcināja 12 salas tempļus, sadauzīja tūkstošiem elku tēlu, bet vakarā tempļa drupās noturēja svēto misi. Vietējie iedzīvotāji šo nelaimi pieņēma fatāliski.

Floresa. Departamenta administratīvais centrs. Atrodas uz salas Petenicas ezerā, ar krastu savienota pa 0,5 km garu ceļu. Te atrodas pārsvarā visas viesnīcas un tūristu centri, bet lielveikali, bankas un tirgi ir krastā esošajā Santaelēnā. Pārsvarā divstāvu apbūve, mājas vecas un krāsainas.
Augstākā salas punktā uzcelta baznīca un basketbola laukums.

Atklāšana un izpēte.
Pensilvānijas universitātes ekspedīcija U.R.Ko vadībā uzzīmēja smalku pilsētas karti, apsekoja senoti un vairākas monumentālu būvju atliekas, izanalizēja uzieto keramiku.

Aplūkojamie objekti.
      Taijasalas svētnīca. Spāņu konkistadori to sagrāva pilsētas ieņemšanas laikā 1697.gadā un uz tās drupām uzcēla savu baznīcu.  

Saites.
Maiju kultūras centri.
Gvatemala.