Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Gondera

Pilsēta Etiopijā, Gonderas provinces admnistratīvais centrs, šeit viskrāšņāk tiek svinēti Timkata svētki.

Vēsture. 1632.gadā neguss Fasilidass (1632.-1667.g.) pārnesa (raksta arī, ka dibināja!) valsts galvaspilsētu uz Gonderu, tā pirmo reizi 900 gadu laikā kļuva par galveno valsts pilsētu. Tas bija viens no ķēniņa jaunās un piesardzīgās politikas elementiem.
Pilsētā uzcēla tā saucamo "Ķēniņa pilsētu" (Imperial Enclousure), kas bija labi plānots un nocietināts iekšējais rajons. Centrā atradās Fasilidasa pils, bija īpaša rezidence abunām (Abuna) un ečedžiem (Echeggi), daudz baznīcu. Fasilidass centās Gonderu padarīt arī par galveno valsts reliģisko centru, tiesa uzmanīgi. Tomēr senā Aksūma vairāk vai mazāk tika atstāta novārtā.
1704.gadā pilsētu papostīja zemestrīce.
Imperators Tevodross II nesatika ar abunu Selamu, kas 1864.gadā tika ieslodzīts un 1867.gadā mira. Katrā ziņā droši ir tas, ka viņi viens otram nepatika. Baznīcas pretimstāvēšana un vēl citi sarežģījumi noveda pie Gonderas izlaupīšanas 1864. gadā un tās sagraušanas 1866.gadā.
Galvaspilsēta tā bija līdz pat 1886.gadam.
Sudānas mahdistu iebrukumu rezultātā imperatora Jāņa IV valdīšanas laikā Gondera tika izlaupīta 1888.gada janvārī.
Dažu mēnešu laikā pēc dumpja etiopu armija cieta vēl vairākas citas militāras sakāves, kas beidzās ar pilnīgu valdības spēku izdzīšanu no Tigrajas un lielākās daļas Eritrejas.
Pēc tam, kad 1989.gada beigās tigraju nemiernieki ienēma Aksūmu, smagi sakaujot etiopu spēkus, karš pārmetās arī uz citām valsts daļām – Gonderas provinci, kurā tika aplenkta Gondera un ZA Vollo provinci, kur 1989.gadā tika nopostīta Lalibela.

Arhitektūra. Fasilidasa, Ijasu I un Bakafas pilis celtas portugāļu arhitektūras stilā, un tas Gonderas Ķēniņu pilsētā ir tik izteikti kā nekur citur Etiopijā.
Citās ēkās jūtams turku un varbūt indiešu celtniecības stils – vairāk redzami dekori un logi.

Aplūkojamie objekti.
Ķēniņu pilsēta. Vairāku desmitu ēku komplekss apjozts ar akmens sienu. Kompleksam ir ovāla fora ar 12 vārtiem (ierīkoti dažādos laikos), daudziem no tiem ir doti vārdi: Tiesnešu vārti, Bēru aizlūgumu vārti utt.
Iekšā atrodas pilis, kancelejas, bibliotēkas un baznīcas, pie tam visai labi saglabājušās. Tā sākta būvēt XVII gs. 30.gados negusa Fasilidasa valdīšanas laikā.

Fasilidasa pils. Tieši Fasilidasa pils ir vislabāk saglabājusies, tur var iekļūt un apskatīt. Tā sākta celt 1640.gadā, bet to pabeidza Fasilidasa dēls Johaniss I. Tai ir Karaliskā piebūve 76 000 kv.m platībā. Tā ir celta portugāļu arhitektūras stilā.
Netālu no tās Fasilidass uzcēla mazāku pili.

Blakus slejas Jāņa I bibliotēka gotiskā stilā XVIII gs. Viņš uzcēlis arī kanceleju.

Ijasa I pils. Viens no Ijasa I pils torņiem nogāzās 1704.gada zemestrīcē un nekad vairs netika atjaunots.

Ijasa II pils XVIII gs., saglabājusies daudz sliktāk.
Pijaca. Mazs nemanāms laukums, kurš ir īstais pilsētas centrs.
Bakafas pils.
Princeses Mentuabas pils. To uzcēla neguss Bakafa (1721.-1730.g.).
Universitāte atrodas tieši pie Ķēniņu pilsētas.
2 baznīcas.
Turku pirts.
Zvērnīca.
Lauvu māja.
Dāvida III Dziesmu māja.
Kāzu nams.

Vēl bija daudz ēku no koka – Kronēšanas nams, Zelta nams, telpas, kurās negusi svinēja svētkus (tās uzcēla Ijasu I).

Ārpus „ķēniņu pilsētas.”
Debre-Berhan-Selasijas baznīca celta XVII gs. Uzskata par skaistāko baznīcu Etiopijā. Līdz tai jāiet ap 2 km. Neliela, celta no skaldīta akmens. Sienas un griesti apgleznoti abesīniešu stilā (lielās izteiksmīgās acis). Uz griestiem eņģeļi ar milzīgām acīm. Gids diakons, labi runā angliski.
Baznīca bija celta Derības šķirsta glabāšanai, taču tas tā arī nekad šeit nav atradies.

Ras Michael Sehul’s pils. Atrodas mazliet uz ziemeļiem.

Fasilidasa pirtis. 2 km ārā no pilsētas uz DR atrodas peldvietas, klusa un patīkama vieta. Tās visdrīzāk cēlis Ijasu I vai princese Mentuaba.
Tajā noris viskrāšņākie Timkatas svētki Etiopijā. Tad to īpaši svētkiem piepilda ar ūdeni, bet pēcāk tajā notiek masveida ļaužu kristīšana.

Quesqam pils un klosteris. Atrodas ārpus Gonderas kalnos. Cēlusi princese Mentuaba.

Labākais tradicionālais restorāns pilsētā – Habeša Kitfo.

Hotelis. Circle. Visdārgākais – Goha

Saites.
Etiopija.