Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Glufozinātamonijs, GLUF

GLUF.

Tā metabolīts - trimetilfosfīnpropionskābe. 

Fosforu saturoša aminoskābe, kas iedarbojas līdzīgi kā glifosāts, tikai ierobežojot citu enzīmu - glutamīnsintetāzi. GLUF pielietošana samazina aminoskābes glutamīna, bet palielina amonjaka līmeni auga šūnās, kas noved pie fotosintēzes apstāšanās un sekojošas auga nāves dažu dienu laikā. Konstatēts, ka GLUF samazina glutamīnsintetāzes līmeni arī dzīvnieku šūnās. Atzīmējams, ka glutamīns, kas dzīvajos organismos veidojas glutamīnsintetāzei pie glutamīnskābes piesaistot amonjaku un ir svarīga vielmaiņas ķēdes sastāvdaļa.

Gēns, kas nodrošina modificēto šķirņu izturību pret GLUF ņemts no baktērijas Streptomyces hygroscopicus. Šī gēna sintezētais enzīms fosfinotricīna acetiltransferāze (PAT) nodrošina GLUF detoksifikāciju.

GLUF un tā metabolīta 3-MPPA bioloģiskā un toksikoloģiskā iedarbība ir līdzīga.

Par GLUF toksicitāti cilvēkiem līdz šim tikpat kā nav bijuši pētījumi, taču tie daži, kas veikti norāda, ka glufozinātamonija ietekmē var palielināties iedzimtu kroplību risks. Pētījumos ar pelēm šī viela izsauca augšanas aizkavēšanos embrijiem kā arī palielināja orgānu nepilnīgas attīstības izraisītu nāves gadījumu skaitu.

Saites.
Aminoskābes.