Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Globālās pozicionēšanās sistēma

Zemes mākslīgie pavadoņi – MZP.

Sputņik-1.
Lidojums notika 1957.gada 4.oktobrī. Pirmais Zemes mākslīgais pavadonis, faktiski militārās programmas blakusprodukts, jo PSRS zinātnieku patiesais mērķis bija radīt raķeti, kas spētu dot atomieroču triecienu amerikāņiem. Pavadoņa palaišana ievadīja sacensību starp PSRS un ASV, kas vainagojās ar cilvēka izkāpšanu uz Mēness 1969.gadā.
Pavadonis, kas būtībā bija ap Zemi rotējošs radioraidītājs, apriņķoja ap Zemi, sūtot signālus. Pavadoņa palaišana radīja pasaulē lielu jezgu.

Sputņik-2.
Palaists 1957.gada 3.novembrī. Tajā bija pirmā dzīvā radība, kas devās kosmosā – suns Laika. PSRS vadonis Ņikita Hruščvs gribēja, lai šis lidoums tiktu pieskaņots 7.novembra Revolūcijas 40.gadadienas svētkiem. Tadēļ gatavošanās lidojumam norisa lielā steigā.
Zinātnieku mērķis bija parbaudīt, vai zīdītāja organisms spēj izturēt lidojumu un dzīvs atgriezties uz Zemes. Laika esot izraudzīta lidojumam tikai 9 dienas pirms starta.
Saskaņā ar oficiālo padomju versiju suns tcis iemidzināts nedēļu pēc lidojuma sākuma. Īstenībā suns gāja bojā dažas stundas pēc pacelšanās ķermeņa pārkaršanas un lielā stresa dēļ.
2008.gadā Maskavā Laikai atklāts piemineklis.

Irānas MZP. Irāna 2008.gada 17.augustā pavēstīja, ka nogādājusi orbītā ap Zemi pirmo MZP, kas ražots Irānā. Omid nosaukuma pavadonis nogādāts orbītā ar raķeti Safir. . Irāna 2009.gada februāra sākumā palaidusi orbītā ap Zemi pirmo pašu pagatavoto ZMP – Omid ar nesējraķetes Safir-2 pallīdzību. Pirmā raķete Safir-2 tika palaista 2008.gada augustā. Irāņu pavadonis apriņķos Zemi 15 reizes diennaktī un veiks orbitālos novērojumus.

Glory. 04.03.2011. Klusajā okeānā iegāzās NASA ZMP Glory, kas nespēja sasniegt orbītu. Tam pēc palaišanas neatdalījās aizsargapvalks, un bija par smagu, lai sasniegtu orbītu. Izmaksas – 424 miljoni dolāru.

Globālās pozicionēšanas sistēmas. Tās tiek nodrošinātas ar ZMP palīdzību.

GLONASS. Krievu sistēma. To izstrādāja padomju armija 20.gs.80.gados kā konkurenti ASV sistēmai.
2010.gada 5.decembrī Klusajā okeānā iekrita krievu nesējraķete un 3 pavadoņi, kas startēja no Baikonuras kosmodroma. Ar to nogādi bija paredzēts pabeigt sistēmas izveidi, bet nu nekā.

GPS. Amerikāņu sistēma.

Galileo. Eiropas sistēma. 

Eiropas globālās pozicionēšanās sistēma. 2005.gadā orbītā tika palaists pirmais eksperimentālais Galileo satelīts „GIOVE-A.” Galileo ir Eiropas Savienības un Eiropas Kosmosa aģentūras globālās navigācijas satelītu sistēma (GNSS). Galileo sistēma tiek veidota ar mērķi, lai arī Eiropai būtu sava globālās pozicionēšanas sistēma, ja gadījumā ASV vai Krievija liegtu piekļuvi savām sistēmām. Šobrīd vēl noris darbs pie sistēmas pilnvērtīgas izstrādes, uz tiek paredzēts, ka pilnā režīmā 30 satelītu sistēma sāks darboties 2019.gadā. 

Saites.
Zemes mākslīgie pavadoņi.