Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Gautengas cilvēks

Homo gautengensis.

Atrašana. Uzgājuši austrāļu pētnieki Dienvidāfrikas Republikā Sterkfonteina alu kompleksā. Uziets pārakmeņojies galvaskauss, žokļa kauls, daži zobi un citi kauli.
Analīzes parādīja, ka tie ir no 800 000 – 2 miljoniem gadu veci un tika nosaukts par „Gautengas cilvēku” (pēc Gautengas provinces, kurā kauli atrasti).
Izrakumu rezultātā zinātniekiem izdevās uziet 6 būtņu atliekas. Fosīlijas uzietas reģionā, kas tiek uzskatīts par cilvēces šūpuli.

Apraksts. Augumā ap 1 m, svars neesot pārsniedzis 50 kg.
Praktizējis kanibālismu – tāda versija parādījās, izpētot vienu no galvaskausiem. Skrāpējumi uz tā liek domāt, ka no galvaskausa noskrāpēta āda/gaļa – kanibālisms vai rituāla apbedīšana.
Zobi kā visēdājiem – barību rūpīgi sasmalcina, arī augus.
Atšķirībā no modernā cilvēka Gautengas cilvēkam bija garas rokas un tas līdzējis pārvietoties pa kokiem. Sejas panti vairāk atgādinājuši mūsdienu šimpanzi, arī zobi ir plati kā pērtiķim.
Smadzenes mazākas nekā Homo sapiens, taču ne tik mazas, lai nevarētu attīstīt verbālu saziņu. Pētnieki pieļauj, ka viņiem bijusi primitīva valoda. Visinteresantākais, ka būtņu atliekas tika uzietas blakus primitīviem akmens darba instrumentiem (akmens cirvjiem, kapļveidīgi darbarīki) un apdegušiem materiāliem.
Lielāko daļu dienas esot pavadījis uz zemes, bet briesmu gadījumā žigli rāpies kokā. Nav izslēgts, ak tur arī pārnakšņojis un ēdis.

Vecums. Pirms apmēram 1 miljona gadu. To salīdzinoši nesenā eksistence neļauj būtnes uzskatīt par cilvēka priekštečiem. Drīzāk tie varētu pārstāvēt kādu atšķēlušos un paralūlu pērtiķu evolūcijas zaru.

Secinājumi. Smadzenes attīstītākas nekā tai pašā laikā dzīvojošajiem Australopithecus sediba (to uzskata par savienojošo posmu starp australopitekiem un Homo erectus). Abas sugas pastāvējušas vienlaicīgi un teorētiski vājākajai vajadzēja izzust, taču tā tas nav noticis un tamdēļ iespējams, ka tagadējā sugu klasifikācijā ir kļūdas.Iespējams, ka pirmsākumos Homo sugu daudzveidība bija krietni plašāka un modernais cilvēks izcēlies no vairākām.
Tomēr mazais kaulu daudzums nav ļāvis izveidot pilnīgu Gautengas cilvēka skeletu un tamdēļ pavisam ticamus secinājumus un klasifikāciju izdarīt nevar. 

Saites.
Pērtiķi.
Dienvidāfrikas Republika.