Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Helsinku grupa, Maskavas

Cilvēktiesību kustības grupa Maskavā, ko organizēja 1976.gadā fiziķis Jurijs Orlovs (Юрий Орлов), kas drīz pēc tam tika arestēts.

Notikumu gaita. 1982.gadā grupa pašlikvidējās, to izbeidza 3 grupas dalībnieki, ko VDK bija atstājusi brīvībā. Pilnīgi jaunu nelielu grupu МХГ izveidoja 1989.gadā, kurai pieslējās arī, domājams, čekas inspirētā Ludmila Aleksejeva (Людмила Алексеева). L.Aleksejeva stājās grupas vadībā 1993.gadā, uzreiz pēc pārbraukšanas uz Maskavu no ASV.

Līdz 2012.gadam grupa oficiāli "barojās" no Rietumu fondu grantiem (Sorosa fonds, Nacionālais demokrātijas atbalstīšanas fonds) kā arī no ASV valdības - USAID. Pēc tam, kad kremlis pieņēma likumu par "ārvalstu aģentiem," viņa ar savu grupu pārgāja uz atklātu čekas finansējumu.

L.Aleksejeva bija spiesta emigrēt no PSRS un pārcēlās uz dzīvi ASV 1977.gadā, 1982.gadā saņēma amerikāņu pilsonību. Krievijā viņa atgriezās tikai pēc komunistiskā režīma krišanas 1993.gadā.
Jau 1969.gadā daudzi padomju dididenti apsūdzēja viņu sadarbībā ar čeku. Atgādināsim, ka L.Aleksejeva daudzkārt atzinīgi izteikusies par Putina politiku - apsveikusi čečenu kaujinieku komandiera Basajeva nogalināšanu («Шикарно было бы, если бы Басаева поймали. Но это тот редкий случай, когда весть о гибели человека встречаешь с удовлетворением») kā arī nosodīja pulkveža Budānova likvidāciju.
Mirusi 2018.gada 8.decembrī 91 gada vecumā. 

Saites.
Cilvēktiesības.
Čeka.