Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Hermejs

Herme.
Ganu un ganāmpulku, tirgotāju un ceļotāju aizbildnis, Zeva vēstnesis sengrieķu mitoloģijā.

Sinonīmi un analogi. SenēģiptiešiemTots, feniķiešiemKotar-i-Hasiss. RomiešiemMerkurs. Arābi to sauc par – Felek Tani (Volframa fon Ešenbaha darbā „Parcifāls” viens no varoņa vārdiem ir Flagetāns, kas ir pārveidots Hermeja vārds).

Raksturojums. Ganu un ganāmpulku aizbildnis. Daudz palīdzējis cilvēkiem. Viņu pielūdza kā tirgotāju un ceļotāju aizbildni.
Viņa galvenā loma – Zeva vēstnesis. Viņš Zeva uzdevumā lidojis no pilsētas uz pilsētu. Tieši tādēļ Hermeju bieži vien attēloja ar spārniem pie sandalēm.
Tas ir autonoms grieķu dievs, taču kopš kāda laika grieķi to sāka salīdzināt ar ēģiptiešu Totu un rezultātā ieguva tādu kā sinkrētisku dievību – Hermeju/Totu, ko paši sāka saukt par Hermeju Trismegistu – „Trijtik Cēlo.” Grieķi uzskatīja, ka Hermejs bija Olimpa dievu vēstnesis un nodeva cilvēkiem debesu iemītnieku vēlējumus.
Agrīnajā kristīgajā laikmetā jaunā baznīca padarīja Hermeju par kristiešu Sv.Hermeju.

Radniecība. Zeva un Maijas dēls. Zevam otrais. Apolons – tāds kā brālis.

Dzīvesgājums. Cēlis mājokli Zevam.
Hermejs pagatavoja no gliemežnīcas savam brālim Apolonam. Lirai bija dievišķa skaņa, vēlāk (pēc Apolona dēla Orfeja nāves) tā pārvērsta par tāda pat nosaukuma zvaigznāju.

Atradumi.
Pergāmas statuja. Romiešu laika marmora statuja, Alkamenes Hermeja statujas kopija no V gs.pmē. Stambulas Arheoloģijas muzejs.
Alkamenes statuja. V gs.pmē. (vai saglabājusies?).

Rakstudarbi. Viņam pieraksta hermētiskās literatūras autorību. 

Hermejs un Anubiss. Ptolemaju periodā (323.-30.g.pmē.), kad Ēģipte kļuva par helēnisku valsti, kurā valdīja maķedoniešu grieķu izcelsmes faraoni, Anubiss saplūda ar grieķu dievu Hermeju, rezultātā izveidojot jaunu sinkrētisku dievību Hermanubiss. Sengrieķu mitoloģijā Hermejs bija dievu vēstnesis, bet Anubiss bija mirušo dvēseļu pavadonis.

Nospiedums kultūrā.
Latvijas motociklistu klubs "Hermejs."
Projekts "Hermejs."

Saites.
Sengrieķu mitoloģija.
Hermētiskā literatūra.
Hermejs, projekts.