Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Havajiešu Radīšanas stāsts

Viņu radīšanas mītu sauc par „Kumulipo.”
Pirmo sievieti tajā sauca par Ivi.

Havajiešu Kumu-Lipo. „Radīšanas dziesma.”
Pats senākais un svarīgākais havajiešu mutvārdu mīts. Tulkojis havajiešu speciālists Berness Bišops. Viņš norāda uz tā ārkārtīgo senumu, jo tajā daudzi vārdi ir arhaiski un pilnīgi havajiešiem nezināmi.
Sadalīta daudzos pantos, no kuriem jau pašā pirmajā skaidri tiek runāts par Klusā okeāna civilizācijas lemūrisko izcelsmi.
Saturs. Rai-Rai, Saules gaismas dieve „nolaidās no debesīm uz zemes un kļuva par māti Mu, pirmajiem cilvēkiem.” Paši senāki no tiem – ku-mu-henua – izmantoja mana spēku lielisku svētnīcu celtniecībai no milzīgiem akmeņiem. Starp to pēctečiem – Ka MU Leva, Ka Mu Lani, Lolo Mu, Heku Mu, Nana Mua, Haleku Mu, Ku Mu lea, Mu Lele-Alii, Ko Mu Koa – vārdi, kas simbolizē to seno pirmdzimteni.
Caur Ku-Mu-henua visu galveno virsaišu ģeneoloģija ved pie galvenā dieva Te Mu Nui – „lielais celtnieks,” „galvenais skolotājs,” kas radījis pasauli. Paaudžu bezdibenī priesteri radījuši daudz ko , ko lieto cilvēce, un arī dažas garīgas mākslas, tagad zudušas.
Mu-Eu izgudroja aužamās stelles, Mumu-Hango parādīja kā darināt laivas un jumtus no totoras meldriem. Kahiki zemē bija zelta laikmets uzplaukumam un svētlaimei, taču tas turpinājās neilgi.
Tālāk runa iet par „Apvērsuma ēru,” kas jau attiecas uz Lielo plūdu tēmu. 

Saites:
Pasaules Radīšanas stāsti.