Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Haidu Plūdu stāsts

Dzīvo Britu Kolumbijā.

Haida indiāņi atceras "liesmojošu briesmoni, kas nokritis no debesīm ar svilpi mutē. Pavirzījies uz priekšu, briesmonis no visa spēka iepūta svilpē, atskanēja neticama skaņa. Viņš līdzinājās milzīgam sikspārnim ar izplestiem spārniem." Briesmoņa ugunīgās spalvas "auga, līdz kamēr aizpildīja debesis abās pusēs." Pēc tam, kad tas nokrita zemē, "nepalika nekā, izņemot liesmu viļņus. Akmeņi dega, zeme dega, viss apkārt dega. Debesīs pacēlās milzīgi dūmu vāli. Dzirksteles un uguns mēles uzšāvās augstāk par kalniem. Lielā uguns rēca pa visu zemi, sadedzinot akmeņus, kokus, cilvēkus, visu apkārt. Pretim ugunij devās vilnis. Tas šļācās kā no simts upēm, pārklāja zemi un nodzēsa uguni, veļoties uz dienvidiem. ūdens pacēlās līdz kalnu augstumiem."
(Šīs rindkopas stāsts laikam ir analoģisks tlinkitu indiāņu stāstam, arī Britu Kolumbijā).

Atceras kašalotu-slepkavu Namu. Uz tā muguras dzīvoja senie cilvēki, līdz tas iegrima jūrā un daudzi noslīka. Tomēr daži aizpeldēja līdz tagadējai Britu Kolumbijas piekrastei un kļuva par turienes tagadējo iedzīvotāju priekštečiem. Tos saucot par „kašalota tautu.”

Keithens pārstāsta viņu leģendu par nogrimušo Lemūriju: "Šis totēmu stabs ticis izgatavots nogrimušā zemē, kuras kalnu virsotnes kļuva par saliņām, bet klintis stāvi slejas virs ūdeņiem. Tās ielejas pārvērtās par līčiem un ielokiem, auglīgās zemes pilnībā pagājušas zem ūdens."
Tālāk tiek stāstīts par to kā no rīta zvejnieki devušies jūrā un uzgājuši krastā paisuma izskaloto totēma stabu. Aiznesuši to uz cienu un tajā sazīmējuši kādu totēmu no "kašalotu tautas" zemūdens tempļa. 

Saites.
Haidi.
Pasaules Plūdu stāsti.