Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Hārdings, Vorens (1921.-1923.g.)

ASV 29.prezidents, kurš saimniekoja Baltajā namā no 1921.gada 4.marta līdz 1923.gada 2.augustam, tiek dēvēts par visu laiku dumjāko ASV prezidentu.

Dzīvesgājums. Vēlēšanas, kurās viņu ievēlēja, notika 1920.gadā, un to tajās dalību pirmo reizi ņēma amerikāņu sievietes.
Hārdings aizstāvēja principu ”mazāk valdības biznesā, vairāk biznesa valdībā.” Jau drīz pēc ievēlēšanas augstajā amatā viņš dažādos svarīgos posteņos salika savus paziņas, kā arī izmantoja administratīvos resursus viņu atbalstam. Jau drīz vien viņa kabineta darbības sāka izmeklēt, kā rezultātā par korupciju un piesavināšanos lielā apmērā apcietināja, tiesāja un sodīja virkni prezidenta ietekmīgo draugu tostarp vienu Baltā nama darbinieku.
Valsts galva kļuva bēdīgi slavens arī ar pokera vakariem, kurus Baltajā namā rīkoja kopā ar saviem padomniekiem, ministru kabinetam iegūstot iesauku pokera kabinets. Tāpat kļuva zināms, ka viņš bieži mēdza lietot alkoholu, turklāt prezidents rīkoja skaļas ballītes savā oficiālajā rezidencē laikā, kad pastāvēja alkohola ražošanas un lietošanas aizliegums.
Visas šīs darbības tikai vairoja tautas pārliecību, ka prezidents savu laku notriec izklaidēs un nav pat tik gudrs, lai censtos tās noslēpt.
Viņam vēlākos gados pielīdzināts arī Džeralds Fords un Džordžs V.Bušs. Pēdējā no minētajām inteliģencēm regulāri tika izsmieta viņa politisko lēmumu, kā arī neveiklo pārteikšanos un frāžu dēļ, kas nodēvētas par bušismiem.

Hārdings un Latvija. ASV savu neatzīšanas politiku pārtrauca tikai līdz ar Vilsona prezidentūras termiņa beigām 1922.gada 18.jūlijā, kad Latvija tika atzīta de iure. Kad 27.janvārī, aukstā un sniegotā ziemas dienā, vēsts par atzīšanu sasniedza Rīgu, ļaudis spontāni pulcējās pie parlamenta ēkas, lai izteiktu prieku un apmierinājumu.

Saites.
ASV prezidenti.

ASV vēsture.