Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Hondurasa

Valsts Centrālamerikā.

Galvaspilsēta - Tegusigalpa.

Tūristam. Daudzo slepkavību dēļ tiek saukta par "slepkavīgāko valsti pasaulē." Netīra.

Vēsture. Tagadējās Hondurasas teritorija ietilpa maiju civilizācijas areālā, par ko liecina viena no skaistākajām maiju pilsētām - Kopana.
Hondurasas indiāņu vadonis Lempīrs cīnījies pret spāņiem 30 000 karotāju priekšgalā, kad 1537.gadā spāņi ieradusies Gracias apkārtnē. Spāņi nav varējuši viņu pievārēt. Tad uzaicināts uz sarunām, kuru laikā nošauts ar arbaletu bultām. Tad indiāņu pretošanās pārtraukta un atzīta spāņu virskundzība. XX gs. 30.gados varonim par godu par lempīrām nosaukta Hondurasas nauda, Gracias departaments pārdēvēts par Lempīras departamentu.
Centrālamerikas Federālā republika (1821.-1841.g.). Sevī apvienoja tagad 5 neatkarīgas valstis - Hondurasu, Gvatemalu, Salvadoru, Nikaragvu un Kostariku. Par tās prezidentu bija Francisko Morasāns. 
1880.gadā Tegusigalpa tika noteikta par galvaspilsētu, līdz tam galvaspilsētas gods dalīts ar otru pilsētu - Komajaguelu.

Aplūkojamie objekti.
Tegusigalpa.
 Pilsēta dibināta pateicoties tuvējām raktuvēm. 1880.gadā Tegusigalpa tika noteikta par galvaspilsētu, līdz tam galvaspilsētas gods dalīts ar otru pilsētu - Komajaguelu. 1996.gadā pilsēta stipri cieta no viesuļvētras Mitčels. Viena no retajām lielajām pasaules pilsētām, kurā nav dzelzceļa.
      Morasāna laukums. Plaza Morasan. Pilsētas galvenais laukums, tajā Francisko Morasāna piemineklis, Nacionālā mākslas galerija.
      Dolores baznīca. Los Dolores. Baroks.
      Sv.Migela baznīca. San Miguel. Skaistākā Tegusigalpā. 
      Hereras parks. Nekopts un piemēslots.

Tigras parks. La Tigra. 10 km no Tegusigalpas. Ārzemniekiem ieeja 10 dolāru, vietējiem - 50 centu. Netālu no Tegusigalpas, mēdz saukt par "Tegus plaušām," dēļ nekontrolētās koku izciršanas pilsētas nomalēs. Arī ūdens galvaspilsētai nāk no parka. Parks atrodas 2 km augstumā un piedāvā vairākas (8 - Esperanzas, veco raktuvju ceļš, Boskves Noblado, Botāniskā taka u.c.) staigājamās takas. Dibināts vien 1980.gadā, bet ir vecākais no Hondurasas dabas parkiem. Platība - 230 kvkm. Parkā nav nekā īpašā kā vien svaigs gaiss un mežs. Pārsvarā kāpiens uz augšu. Parku var šķērsot un nonākt pie otras izejas, kas tālāk ved uz vairākām mazām pilsētiņām. Maz apmeklētāju.

Sanpedrosula. Hondurasas otrā lielākā pilsēta (gandrīz miljons iedzīvotāju), kas ar 169 slepkavībām uz 100 000 iedzīvotāju šai ziņā ieņem pirmo vietu pasaulē (reizēm gan šo vietu dala ar Karakasu Venecuēlā). Uz 800 000 iedzīvotāju veiktas 885 slepkavības (2015.gads) - 111 slepkavības uz 100 000 iedzīvotāju.      

Gracia. Pilnais nosaukums - "Paldies Dievam" (Gracias de Dios). Spāņu pētnieki, pārguruši no apkārtnē esošajiem kalniem, pēc ilgāka laika uzgājuši līdzenu vietu un pateikušies Dievam. Īsu laiku tā pat bijusi galvenā Centrālamerikas pilsēta. 800 m vjl.
      Mersedesas baznīca. Iglesia de Merceded. Pilsētas vecākā baznīca.
      Sv.Marka baznīca. San Marcos
      Lempīra statuja. Hondurasas indiāņu vadonis. Cīnījies pret spāņiem 30 000 karotāju priekšgalā, kad 1537.gadā spāņi ieradusies Gracias apkārtnē. Spāņi nav varējuši viņu pievārēt. Tad uzaicināts uz sarunām, kuru laikā nošauts ar arbaletu bultām. Tad indiāņu pretošanās pārtraukta un atzīta spāņu virskundzība.
      Casa Galeano. Mājas dārzā pilnīgākā botāniska kolekcija Hondurasā.
      Sv.Kristobala pils. Blakus pilsētai, jāpakāpjas kalnā.

Kelagujas (Celaque) Nacionālais parks. Te atrodas Hondurasas augstākā virsotne.

Kopana. Viena no skaistākajām maiju senpilsētām, pat iesaukta par "maiju Parīzi."

Čoluteka. Reāls, netīrs ūķis. Viesuļvētra Mitčels to skārusi visvairāk. 500 gadu veca, ap 100 000 iedzīvotāju.

Leģenda par Balto pilsētu.

Spoku ieleja.
Kaut kāda anomālā zona. Apvidus Hondurasas dienvidos, par kuru klīst bagātīgi nostāsti par naktīs novērotām spokainām būtnēm. Salvadoras tūristi, kas šeit pabijuši, saista šo fenomenu ar varena vietējā burvja darbību, kuram "neeksistē aizliegtās zināšanas." Nav dzirdēts par kaut kādiem pētījumiem šeit.

Hondurasas nezināmā kultūra.
Kuijamelas alas. Maiju rituālās alas, pierāda viņu klātesamību arī austreņu Hondurasā.

Tradīcijas.
Hondurasas bandas. Uzskata, ka Hondurasā varētu būt ap 30 000 bandu dalībnieku. Hondurasa pirmā no Centrālamerikas valstīm ieviesa pretbandu likumu, viņai sekoja Salvadora.
Katru gadu vasarā no debesīm līst zivis Hondurasas lauku teritorijā Joro (Yoro) provincē. Vietējie šo fenomenu iesaukuši par Lluvia de Peces (spāniski - aguacero de pescado). Zivis šai vietā "līst" no debesīm līdz pat 4 reizēm gadā.