Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Indiešu brīvības cīņas

Koloniālā ēra Indijā. Vasko de Gamas veiksmīgais jūras brauciens 1498.gadā atklāja eiropiešiem jūras ceļu uz Indiju un bruģēja ceļu tiešai indiešu-eiropiešu tirdzniecībai. Portugāļi ātri ierīkoja savus tirdzniecības punktus Goa, Damana, Diu un Bombejā. Nākamie ieradās holandieši un briti, kas 1617.gadā ierīkoja tirdzniecības punktus rietumkrasta ostā Surata, un visbeidzot franči. Indijas valstu savstarpējie konflikti eiropiešiem deva iespēju nostiprināt savu politisko ietekmi un piesavināties zemes. Lai gan šīs kontinentālās Eiropas valstis kontrolēja atsevišķus dienvidu un austrumu Indijas apgabalus, tās galu galā zaudēja savas teritorijas Indijā britiem, izņemot franču priekšposteņus Pondičerijā un Čandernagore, holandiešu Travankoras ostu, portugāļu kolonijas Goa, Damana un Diu.

Britu kundzībā Indijā. 1617.gadā Mogolu imperators Džahangirs deva atļauju Britu Austrumindijas kompānijai tirgoties Indijā. Pakāpeniski viņi palielināja savu ietekmi 1717.gadā liekot Mogolu imperatoram Farukam Sijaram de jure dot viņiem atļauju no nodokļiem brīvai tirdzniecībai Bengālijā. Bengālijas navabs (nawab) Siradžs Ud Daulahs (Siraj Ud Daulah), faktiskais Bengālijas valdnieks, pretojās britu mēģinājumiem izmantot šīs atļaujas. Tas noveda pie Plasijas kaujas 1757.gadā, kurā Austrumindijas kompānijas armija Roberta Klaiva (Robert Clive) vadībā pilnīgi sakāva navaba spēkus. Tas bija pirmais politiskais atbalsta punkts, ar teritoriālu iejaukšanos, ko briti ieguva Indijā. 1757.gadā kompānija Klaivu iecēla par Bengālijas pirmo gubernatoru. Tas bija kombinējies ar britu uzvaru par frančiem Madrasā, Vandivašā un Pondičerajā, kas līdztekus daudzpusīgajiem britu panākumiem septiņu gadu kara laikā, mazināja franču ietekmi Indijā. Pēc Buksaras kaujas 1764.gadā no Mogolu imperatora Šaha Alama II kompānija ieguva civilās pārvaldes tiesības Bengālijā; tas iezīmēja viņu oficiālās varas sākumu, kura gadsimta laika sagrāba lielāko daļu Indijas un likvidēja Mogolu varu un iznīcināja pašu dinastiju. Austrumindijas kompānija monopolizēja tirdzniecību Bengālijā. Viņi ieviesa zemes aplikšanu ar nodokļiem sistēmu, kuru sauca par ilgstošo nometināšanu, ieviešot feodāla veida struktūru Bengālijā. 1850.gadā Britu Austrumindijas kompānija kontrolēja lielāko daļu Indijas, ietverot mūsdienu Pakistānu un Bangladešu. Viņu politika dažreiz rezumējama kā „Skaldi un valdi,” kur izmantoja izdevīgumu naidīgu attiecību pūžņošanā starp atsevišķām prinču valstīm, sociālām un reliģiskām grupām.
Pirmā lielākā kustība pret britu patvaļīgo valdīšanu izvērtās 1857.gada indiešu nemieros, kas pazīstami arī kā „indiešu dumpis” vai „sipaju dumpis” vai arī „Pirmais neatkarības karš.” Pēc nemieru gada un Austrumindijas kompānijas karaspēka pastiprināšanas ar britu karavīriem, kompānijai izdevās uzvarēt nemierniekus. Sacelšanās nominālais vadonis, pēdējais Mogolu imperators šahs Bahadurs Zafars tika nosūtīts trimdā uz Birmu, viņa bērniem nocirta galvas un Mogolu dzimta bija likvidēta. Kā sekas tam bija Austrumindijas kompānijas varas nodošana britu karaļnamam, kas sāka lielāko daļu Indijas pārvaldīt kā koloniju; kompānijas zemes tika pārvaldītas tieši un pārējās pārvaldīja radžu valstu valdnieki. 1876.gadā Lielbritānijas parlaments nolēma, ka Indija ir daļa no Britu impērijas. Nākošajā gadā par Indijas imperatori kronēja karalieni Viktoriju. Kad 1947.gada augustā Indija ieguva neatkarību no Lielbritānijas, tajā bija 565 radžu valstis.
Paši musulmaņi par tālāko domās dalījās. Saīds Ahmadhans aicināja muslmaņus samierināties un pat mācīties no kolonizatoriem. No otras puses Kasims Nanavtavi 1867.gadā nodibināja jaunu medresi Deobandā, tā vēloties islāma vērtību atdzimšanu Indijas subkontinentā.
Briti Indijas ekonomiku pārvērta par tipiskas koloniālas valsts ekonomiku, kad izved izejvielas un ieved gatavas preces. Tāpat Indijas dabas bagātības tika nežēlīgi izlaupītas. Plaši tika izcirsti meži un izmedīti dzīvnieki. Briti pret indiešiem izturējās augstprātīgi, kā pret nesaprātīgiem bērniem.
Britu valdīšanas laikā bads Indijā bieži saistāms ar kļūdainu valdības politiku, jo tad tika reģistrēti daži lielākie, ietverot Lielo badu no 1876.-1878. gadam, kad nomira no 6,1 līdz 10,3 miljoni cilvēku un Indijas badu 1899.-1900.g., kad nomira no 1,25-10 miljoniem cilvēku. Trešā mēra pandēmija sākās Ķīna 19.gs. vidū, mēris izplatījās visos apdzīvotajos kontinentos un Indijā vien paņēma 10 miljonu cilvēku dzīvības. Taču neskatoties uz pastāvīgajām slimībām un bada gadiem, Indijas subkontinenta iedzīvotāju skaits, kas 1750.gadā bija 125 miljoni, 1941.gadā sasniedza 389 miljonus.
Kā pozitīvs britu devums Indijai ir angļu valoda, valsts pārvaldes un pilsētu struktūra, komunikācijas, izglītība un likumdošana. Tas nenoliedzami sekmēja Indijas attīstību, kas savukārt veicināja Indijas politisko vienotību.

Indijas neatkarības kustība. 1885.gadā tika nodibināta politiskā partija „Indijas Nacionālais Kongress.” Sākumā tā bija viduvēja reformu partija, kuras mērķis bija indiešu ievēlēšana viņu pašu valdībā; vēlāk tā aicināja iegūt neatkarību no Liebritāniajas. Kamēr briti gatavojās Indijā ieviest ierobežotu demokrātiju, Indijas musulmaņi 1906.gadā nodibināja „Visindijas musulmaņu līgu,” kuras mērķis bija aizsargāt Indijas musulmaņu minoritātes politiskās tiesības.
1909.gadā Lielbritānijas parlaments kā atbildi uzlobēšanu no "Visindijas musulmaņu līgas" puses pieņēma "Aktu par indiešu padomniekiem," kas paredzēja atseviķu vēlēšanu apgabalu izveidošanu musulmaņiem, kas vēlētos ņemt dalību "indiešu" padomnieku korpusa vēlēšanās. bija indieši, kas uzskatīja, ka musulmaņi līdz ar to ieguvuši nepamatotu pārsvaru un organizēja neilgu terora kampaņu, pret britu koloniālo valdību, prasīdami tūlītēju visas valsts neatkarību.
Dažus gadus vēlāk Līga pievienojās Kongresa partijai cīņā par Indijas neatkarību.
Pirmajā Pasaules karā Indijas bruņotie spēki piedalījās Liebritānijas labā, bet pēc kara pieauga nacionālistu saviļņojums.
Pirmais solis uz Indijas Neatkarību un Rietumu stila demokrātiju tika izdarīts ar indiešu padomnieka iecelšanu Britu vicekaralim, un ar provinciālo padomju nodibināšanu ar indiešu biedriem; pēc tam padomnieku līdzdalība tika paplašināta likumdošanas padomes: 1919.gadā Lielbritānijas parlaments pieņēma reformu aktu, kas paredzēja katrai Indijas provincei savu padomi, kam bija neliela kontrole lauksaimniecībā, izglītībā un veselības aizsardzībā; ieceltās britu amatpersonas saglabāja kontroli pār pārējām jomām.
1919.gada 10.aprīlī Džaljanvalas parkā Armitsarā britu kareivji nogalināja ap 400 mierīgo demonstrantu, kas protestēja pret koloniālo valdīšanu. Šī masu slepkavība kļuva par vēl vienu argumentu Indijas neatkarības pieprasīšanai.
No 1920.gada tādi līderi kā Mohandass Karamčads Gandijs sāka masveida kustību, organizējot kampaņu pret britu kundzību, plaši izmantojot pacifiskas metodes. Daži citi revolucionāri akceptēja kareivīgu pieeju; revolucionāras aktivitātes pret britu varu notika visas vietās Indijas subkontinentā. Pamatīgu grūdienu Gandijs Indijai un tās spējai iegūt neatkarību deva ar nevardarbīgu kustību, kas padarīja viņu par izcilu līderi, viņš aicināja valkāt pašaustas drēbes, tā vājinot britu tekstila industriju, organizēja gājienu uz jūru, kur demonstrētāji ieguva paši savu sāli, protestējot pret britu monopolu. Indieši deva viņam vārdu mahatma - „Lielā dvēsele” un to pirmais ierosināja lielais bengāļu dzejnieks Rabindranats Tagore. Subaš Čandra Bose, liels brīvības cīnītājs, bija organizējis armiju cīņai pret britu varu. Bagats Sings bija cits ievērojams brīvības cīnītājs, kas uzskatāms par vienu no ietekmīgākajiem Indijas neatkarības kustībās revolucionāriem; viņš bieži tiek saukts par Šahīdu Bagatu Singu (vārds šahīds nozīmē „moceklis”). Šī kustība sekmīgi panāca subkontinenta neatkarību 1947.gadā. Gadu pēc tam Gandijs tika nogalināts. Tomēr, viņš nodzīvoja pietiekami ilgi, lai atbrīvotu savu dzimteni un tādā mērā uzskatāms par savas nācijas tēvu.

Saites.
Indieši.
Indija.