Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Indriķis I Izglītotais (~1120.g.)

Henricus primus.
Normaņu dinastijas Anglijas karalis ap 1120.gadu.

Radniecība. Vienīgais likumīgais dēls - Vilhelms, gāja bojā kuģa katastrofā. Saskaņā ar dažiem stāstiem, Vilhelms gājis bojā mēģinot glābt pusmāsu Matildi.
Ārlaulības bērni - Ričards un Matilde, arī gāja bojā kuģa nogrimšanā. 

Dzīvesgājums. 1120.gada 25.novembra vakarā pie Normandijas (tolaik piederēja Anglijai) krastiem bojā gāja karaliskais Baltais kuģis (viens no labākajiem karaļa flotē) un gandrīz visi tajā esošie gāja bojā, arī Anglijas troņmantnieks un karaļa Indriķa I dēls Vilhelms. Izdzīvoja tikai gaļas izcirtējs Berolds no Ruānas, no kura arī tapa zināmas notikušā detaļas.
Karalis ar bērniem atradās Normandijā, lai vadītu baronu sacelšanās apspiešanu. Iesākumā ar Balto kuģi paredzēts bija doties pašam karalim, tad plāni mainījās un kuģis tika nodots Vilhelmam. Bez karaļa bērniem uz kuģa klāja atradās arī 140 bruņinieki un 18 dižciltīgas dāmas, pašu augstdzimušāko Anglijas ģimeņu pārstāves. Bez tiem 160 cilvēku vēl bija kuģa komanda, kalpi un citi ļaudis. Kopumā ap 300 cilvēkiem. 
Troņmantnieka bojāeja bija smags trieciens Indriķim I un ietekmēja turpmāko Anglijas vēsturi vairāku desmitgažu garumā. Ar kuģi bija jādodas ceļā arī karaļa brāļadēlam Stefanam no Bluas, taču īsi pirms tam Stefans saslima ar dizantēriju. Baltā kuģa došanos ceļā pavadīja krāšnas svinības - pasažieri un komanda bija stipri piedzērušies. Piedevām kuģis atpalika no citiem angļu kuģiem un Vilhelms izrīkoja, lai matroži ieguļas airos un panāk pārējos. Neuzmanīgi brauct kuģis ietriecās klintīs.
Iesākumā Indriķis I nolēma, ka troni mantos viņa brāļadēls Blauas Stefans. Tomēr pēc pāris gadiem pārdomāja un noslēma, ka par karalieni jākļūst viņa meitai Matildei. Daļa aristokrātu šādu karala lēmumu pieņēma, bet daudzi citi bija nemierā ar to, ka karaļvalsts vadībā nostāsies sieviete.
Rezultātā pēc Indriķa I nāves izcēlās pilsoņu karš, kas turpinājās turpa vai 20 gadu. Lielu daļu laika tronī atradās Stefans, taču galu galā viņš piekrita, ka pēc viņa nāves par karali kļūs Matildes dēls - nākamais Indriķis II.

Saites.
Anglijas karaļi (IX gs.-patlaban).