Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Islāma banku kustība

Islāms aizliedz augļošanu (peļņas gūšanu procentu veidā), tāpat liegts piedalīties spekulācijās un gūt peļņu no netikumīgām lietām (alkohols, cūkgaļa). Tādēļ līdzekļus ļauts ieguldit ilgtermiņa uzņēmējdarbībā un vērtspapīros. Islāma specifika padara bankas par lidzatbildīgām klientu naudas apkalpošanā, un bankas gan pelna, gan arī cieš zaudējumus kopā ar klientiem. Tādējādi bankas darbojas ļoti atbildīgi, tādējādi izvairoties no finanšu krīzēm.

Tomēr arī musulmaņu banku pasaulē pārsvarā darbojas Rietumu finanšu modelis, ir tikai apakšnodaļas, kas piedāvā islāma bankingu. Tomēr šādu pakalpojumu daļa no pasaules kopējā daudzuma nesasniedz pat 1%. 

1995.gadā bija izplatījusies pasaulē Islāma banku kustība – pasaule bija jau 144 tādas bankas un citas finanšu iestādes, kas savā darbībā ievēroja Korāna principus. Tas radīja satraukumu rietumnieku specdienestos, jo tika turētas aizdomās par islāma kaujinieku finansēšanu.

Aptuveni puse no visiem islāmiskajiem aktīviem atrodas Irānā, bet 78% no pārējā sadalīti pa 6 valstīm - Katara, Indonēzija, Saūda Arābija, Malaizija, Turcija, AAE.

Saūda Arābija.
National Commercial Bank. Tās aktīvi ir 116 miljardi ASV dolāru. 2014.gadā nolēma 5 gadu laikā pāriet tikai uz pakalpojumiem, kas savienojami ar šariatu. Tai gadā šariatam atbilstoši bijuši 67% bankas aktīvu.