Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Izraēlas kodolieroči

Izraēlas oficiālā attieksme. Vēstures dati liecina, ka 1963.gada 2.aprīlī ASV ieradies tā laika Izraēlas aizsardzības ministrs Šimons Peress ar iemeslu pārrunāt Hawk pretgaisa raķešu pirkumu no ASV. Kaut arī žīdam nebija paredzēta tikšanās ar ASV prezidentu Džonu F.Kenediju, Baltā nama koridorā abas amatpersonas satikās, un viņu saruna ieilga līdz 20 minūtēm. Kenedijs tincināja Peresu par Izraēlas kodolplāniem. Peress atbildējis izvairīgi: „Es jums varu skaidri pateikt, ka mēs nebūsim vienīgie, kas reģionā varētu attīstīt kodolprogrammu. Katrā ziņā mēs nebūsim pirmie, kas to dara.” Tā laika žīdu premjers Dāvids Ben-Gurions bija sašutis par šo Peresa izrunāšanos. Taču šī daudznozīmīgā frāze amerikāņu prezidentam iepatikusies tik ļoti, ka Izraēlai līdz pat šai dienai tiek sniegtas ļoti lielas atlaides.
Politikas analītiķi atzīmē, ka tieši bailes no Izraēlas kodolspēkiem ir novērsušas Sadama Huseina ķīmisko uzbrukumu.
1990.gadā Izraēlas zinātnes ministrs Juvals Nēmans vairākkārt atgādināja, ka jebkurš uzbrukums Izraēlai izraisītu pavisam nopietnu atbildes reakciju.
2006.gada nogalē Izraēlas premjers Ehuds Olmerts apstiprināja kodolieroču esamību Izraēlai. Viņa preses dienests gan pasniedza to kā pārteikšanos. Decembra sākumā par Izraēlas kodolieročiem izpļāpājās arī ASV jaunais aizsardzības sekretārs Roberts Geitss, viņš arī bijušais CIP direktors.
Izraēlas kodolambīciju slēpšana ir viens no valsts aizsardzības stūrakmeņiem. Par to runāt skaļi ir tabu. Starptautiskās atomenerģijas aģentūras pārbaudes slepenajā Dimonas reaktorā veiktas tikai dažas reizes un virspusēji. Turklāt ASV nekad nav uzstājušas, ka Izraēlai, tāpat kā citām kodolvalstīm, būtu jāparaksta kodolieroču neizplatīšanas līgums. Izraēla ir vienīgā valsts, kurai ir kodolieroči, bet kura oficiāli to nav atzinusi. Tā nav arī parakstījusi 1968.gada līgumu, ar kuru pasaule par kodolvalstīm atzīst ASV, PSRS, Ķīnu, Angliju un Franciju. Vienīgā prasība, ko Izraēlai izvirzījusi ASV – neveikt nekādus kodolizmēģinājumus, kā arī nesniegt nekādus paziņojumus un nedraudēt ar kodolieročiem kaimiņvalstīm.

M.Vanuna epopeja. Pirms nedaudz vairāk kā 20 gadiem Izraēlas zinātnieks M.Vanuns par visai solīdu naudas summu britu laikrakstam The Sunday Times sīki raksturoja Izraēlas kodolambīciju īsto seju. Visa pasaule uzzināja, ka Negevas tuksnesī uzceltā „tekstila rūpnīca” īstenībā ir slepenais Dimonas kodolreaktors un Izraēla ir ierindojama starp valstīm, kam pieder kodolieroči. Par šo izrunāšanos zinātnieku iesēdināja uz 18 gadiem. 2005.gadā viņš izgāja no cietuma.
Bijušais ASV prezidents Džimijs Kārters 2008.gadā Velsas literatūras festivāla paziņoja, ka Izraēlai ir 150 vai pat vēl vairāk kodolieroču.

Saites:
Žīdi.