Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Irokēzu Plūdu stāsts

Irokēzu mīts par Lielajiem plūdiem. Pasauli iznīcinājis ūdens un izglābusies tikai viena ģimene kopā ar dzīvniekiem – pa diviem no katras sugas.

Irokēzu indiāņu leģenda. Ziemeļamerikas indiāņu leģendās atrodamas dažas detaļas, kas ļauj noteikt aptuveni katastrofas laiku. Šajās leģendās minēti dzīvnieki ar snuķi, milzīgiem ilkņiem un vilnu. Šķiet, ka runa ir par mamutiem.
Irokēzu indiāņu leģenda, piemēram, stāsta, ka pirms daudziem gadiem viņu cilts brāļiem uzbrucis briesmīgs mamuts un liela ragaina čūska. Irokēzi ar šķēpiem spēja pieveikt mamutu, bet čūska paslēpusies ezerā.
Cilvēki svinēja uzvaru, cepot mamuta gaļu un pieēdoties. Nākamajā dienā cilvēkiem uzbrukusi ragainā čūska.
Kamēr ritējusi sīva cīņa, irokēzu sievietes dieviem par godu kvēpināja pēdējos svētās tabakas krājumus. Varenais Gars uzklausīja cilvēku lūgšanas un sūtīja viņiem palīgā Pērkonu. Čūskas un Pērkona divkaujas dārdi satricināja zemi. Zibens radītā uguns bija tik spoža, ka cilvēki bija spiesti aizvērt acis, aizspiest ausis un bailēs slēpties. Pērkons iedzinis ragaino čūsku ezera dziļākajā daļā, bet nespēja nogalināt briesmoni. Tad Pērkons metis lejup lielāko zibeni kādu cilvēki nekad nebija redzējuši. Trieciens bija tik spēcīgs, ka notrīcēja kalni un nogāzās koki, no debesīm bira zvaigznes. Dažas no zvaigznēm iekrita tieši irokēzu apmetnē, viena zvaigzne iekrita ezerā, trāpīdama pa galvu ragainajai čūskai un ievainoja to ar tvaika sprādzienu. No sāpēm gigantiskais reptilis sāka sist ar asti un katrs trieciens radīja milzīgus viļņus, kas appludināja upes ieleju un pakalnus. Sākas lielu plūdu sērija.
30 metrus augsta ūdens siena ar milzīgu ātrumu virzījās uz irokēzu apmetni. Cilvēki, visu pametuši, metās bēgt. Uzkāpuši pakalnos, cilvēki noskatījās, kā milzīgie viļņi traucās viņiem garām ar ātrumu, kāda spēj lidot ērgļi. Lielāka daļa cilvēku gāja bojā. Izglābās tikai sestā daļa cilts. 

Saites.
Pasaules Plūdu stāsti.
Irokēzi.