Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Indriķis VIII Zilbārdis (1509.-1547.g.)

Saukts arī par Henriju VIII.
Tjūdoru dinastijas Anglijas karalis no 1509. līdz 1547.gadam, pazīstams ar savām daudzajām laulībām un Anglikāņu baznīcas dibināšanu.

Radniecība. 
Brālis - Artūrs, kam sieva bija Aragonas Katrīna. 
Indriķa VIII sievas. Viduslaikos nemaz nav bijis daudz monarhu, kas mainījuši oficiālās sievas kā zeķes. Bez šeit apskatāmā Indriķa VIII tāds vēl bija Maskavijas cars Ivans Bargais, tiesa gan, par viņa sievu skaitu, tā sacīt, vēl vēsturnieki strīdas. Toties ar angļu kolēģi viss skaidrs - sievas bija veselas sešas:

1.sieva - Aragonas Katrīna (Catherine of Aragon, Catalina de Aragón y Castilla vai Catalina de Trastámara y Trastámara - 1485.(16.dec.)-1536.(7.janv.)g.). Spānijas valsts dibinātāju Aragonas Ferdinanda un Kastīlijas Izabellas meita, arī likumīgā Anglijas karaliene, karalienes Marijas I māte. Viņas iepriekšējāis vīrs bija Indriķa VIII brālis Artūrs, kas mira. Indriķis VIII viņu apprecēja uzreiz pēc kāpšanas tronī 1509.gadā, un to laulība ilga 24 gadus. Pirmie laulības gadi bija laimīgi, lai gan visi bērni vai nu dzima nedzīvi, vai arī nomira vēl pavisam mazi esot. Vienīgā izdzīvojusī bija meita Marija - vēlākā Marija I, ko iesauca par "Katoliķi" un "Asiņaino." Viņa palika dzīva. Indriķa VIII šķiršanās ar Aragonas Katrīnu kļuva par formālu iemeslu anglikāņu baznīcas tapšanai.

2.sieva - Anna Boleina (Anne Boleyn, iesākumā rakstīja kā Bullen - no vārda "bullis"). Paputējusi augstmaņu atvase. Kādu laiku lauzās un nevēlējās kļūt par Indriķa VIII mīļāko. Tomēr 1533.gada janvārī izgāja pie viņa par sievu un tika kronēta tā paša gada 1.jūnijā. Tā paša gada septembrī dzemdēja meitu Elizabeti - nākamo karalieni Elizabeti I Jaunavu. Nākamās viņas grūtniecības gan beidzās neveiksmīgi. Reiz viņai gadījies aborts, un tam bijušas redzamas kroplības. Pēc tā laika uzskatiem tas esot liecinājis par asiņu sajaukšanos. Annu apsūdzēja izvirtībā un mēģinājumos noburt karali. Viņu sodīja ar nāvi nocērtot galvu 1536.gada maijā.

3.sieva - Džeina Seimura (Jane Seymour). Annas Boleinas galma dāma. Bija kļuvusi par karaļa mīļāko jau Boleinai dzīvai esot. Seimuru viņš apprecēja jau nākamajā dienā pēc Boleinas sodīšanas ar nāvi. Džeinai bija 27 gadi, nebija skaista, taču piesaistīja karali ar savu naivumu. Džeina nomira dzemdību drudzī, bet dāvāja karalim vienīgo dēlu - Edvardu VI.

4.sieva - Anna no Klēvas (Anna von Kleve). Indriķis VIII Eiropā bija iemantojis tik nelāgu reputāciju, ka neviens kontinentālais monarhs savu meitu tam uzticēt vairs nevēlējas. Tādēļ angļu karalis bija gatavs ņemt pat sievu bez pūra, lai tikai būtu iepaticies šīs sievietes portrets. Galma mākslinieks Hanss Holbeins tad arī uzzīmēja portretu vienai no Klēvu māsām, kas karalim iepatikās - viņš to apprecēja 1540.gada janvārī. Tomēr jau tā paša gada jūlijā laulību anulēja dēļ personiskās nepatikas un arī politiskiem motīviem. Pēc šķiršanās viņa palika Anglijā, tika dāsni uzturēta un tai tika piešķirts "karaļa mīļotās māsas" (King's Beloved Sister) tituls.

5.sieva - Katrīna Hovarda (Catherine Howard). Annas Boleinas māsīca, ietekmīgā Norfolkas hercoga brāļa meita. 49 gadus vecais Indriķis VIII apprecēja 19 gadu veco Katrīnu uzreiz pēc šķiršanās ar Klēvas Annu. Parlaments karalim piespēlēja un lūdza apprecēties "lai saglabātu mantošanas pārmantojamību." Indriķis VIII gluži vai bija kļuvis jaunāks, tika atjaunoti bruņinieku turnīri, balles un citas izpriecas. Savu jauno sievu sauca par "rozi bez ērkšķiem." Taču labestīgā Keita izrādījās vāja rakstura un kļuva par pāža mīļāko, bet attālu radinieku pa mātes līniju, ar kuru jaunībā bija gribējusi apprecēties, padarīja par personīgo sekretāru. No nāvessoda par neuzticību karalim Katrīnu varēja glābt tikai atzīšanās ka ir saderināta ar savu radinieku, taču jaunā sieviete stūrgalvīgi atteicās to atzīt, jo tad pēc tā laika likumiem laulība ar karali tiktu uzskatīta par nebijušu. Tā nu Katrīnai un abiem viņas mīļākajiem nocirta galvas.

6.sieva - Katrīna Parra (Catherine Parr). Lauku muižnieka meita no Vestmorlendas, 30 gadu jauna. Novecojošajam karalim bija vajadzīga sieviete, kas to aprūpē, bez tam viņa labi sapratās ar visiem trijiem karaļa bērniem. Galmā Katrīna tāda arī palika - lauku muižniece, kas mīlēja dzīvniekus, ziedus un vairījās galma intrigu. Vienīgā no visām sievām Katrīna pārdzīvoja karali par pusotru gadu un mira 1548.gada septembrī.

Interesanti, ka britu skolēni, lai atcerētos sava monarha daudzās laulības un to iznākumus, lieto skaitāmpantiņus: "Divorced, beheaded, died. Divorced, beheaded, survived."

Indriķa VIII bērni. Daudzi dzima nedzīvi vai mira vēl pavisam mazi esot. Pieauga no tiem 3.
Marija - I. No 1.sievas - Aragonas Katrīnas.
Elizabete I. No 2.sievas - Annas Boleinas.
Edvards VI. No 3.sievas - Džeinas Seimuras, nākamais Anglijas karalis.

Dzīvesgājums. Dēļ šķiršanās no savas pirmās sievas Aragonas Katrīnas, atdalīja Anglijas teritorijā esošās baznīcas struktūras no Romas Katoļu baznīcas un nodibināja autonomu Anglikāņu baznīcu. Tā Indriķis VIII pamatoja savas daudzās šķiršanās un laulības, jo karalim pavisam bija 6 sievas. Izdeva rīkojumu, no visām karaļvalsts baznīcu grāmatām strīpot pāvesta vārdu.

Indriķis VIII un reliģija. 1534.gadā ar "Aktu par virsvaldību" Anglijas parlaments pēc Indriķa VIII paša norādījuma pasludināja karali par anglikāņu baznīcas galvu, tādejādi tika pilnīgi pārtraukti sakari ar Romu. Pakāpeniski tika aizliegti maksājumi par labu Romas kūrijai un atcelta pāvestu augstākā jurisdikcija attiecībā uz anglikāņu garīdzniecību; tiesības iecelt bīskapus un arhibīskapus ieguva karalis. Likvidēja ap 700 klosterus, bet klosteru zemi konfiscēja par labu kronim un muižniecībai; dievkalpojumus sāka noturēt angļu valodā. No angļiem prasīja pilnīgu pakļaušanos jaunajai baznīcai, par tās pamatprincipu noliegšanu ieveda sodus, pat nāves sodus.

Atradumi.
Portrets. Tas atrodas Liverpūlē Volkera mākslas galerijā un pārstāv tā dēvēto Holbeina mākslas skolu. 

Saites.
Angļu karaļi (?-patlaban).