Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Islāma valsts

Islāma valsts atsakās uzņemties atbildību par Krievijas ekonomisko stāvokli.

Islāma Valsts Irākā un Sīrijā jeb arābu saīsinājumā Da’eesh. Patlaban šo veidojumu parasti dēvē vienkārši par Islāma Valsti.

Šī organizācija ir unikāla ar savu strikto Korāna interpretāciju, vahabisma skolas praktizēšanu un aicinājumu uz nebeidzamu džihādu līdz tiks izveidots vispasaules kalifāts.

Atšķirībā no citām radikālām islāmistu organizācijām, Islāma Valsts ir pieteikusi sevi kā valstisku veidojumu – kā kalifātu, kā visu musulmaņu ticīgo kopienu (ummu), ar savu kalifu Abu Bakru al Bagdadī priekšgalā un šariātu kā vienīgo un patieso likumu. Islāma Valsts likumdošana un lietu kārtība savā striktumā un barbarismā ir izraisījusi šoku pat teroristiskās organizācijas Al-Qaeda aprindās. Tā ir izplatījusies ne tikai pusē Sīrijas un Irākas teritorijās, bet savas aktivitātes īsteno arī Ēģiptē, Lībijā, Jemenā, Libānā un, iespējams, citur Tuvajos Austrumos. 

2015.gads.

2016.gads. 
4.marts. ASV gaisa triecienos, iespējams, nogalināts viens no IV līderiem - par "aizsardzības ministru" dēvētais Omārs aš Šišani, īstā vārdā Tarhans Batirašvili, Gruzijas pavalstnieks un bijušais Gruzijas armijas karavīrs.

2019.gads. Amerikāņi īpašā operācijā nogalināja Islāmavalsts līderi Abū Bakru el Bagdadi.

2020.gads. Par jauno līderi pasludināja Muhamedu Abdelrahmanu ibn Mauli.

Islāma valsts Sāhelas reģionā. Islāma valsts Sāhelas atzars tiek vainots lielākajā daļā džihādistu uzbrukumu gan karavīriem, gan civiliedzīvotājiem malijā, Nigērā un Burkinafasā.
2021.gadaseptembra vidū franči paziņoja, ka tiem izdevies nogalināt atzara līderi Adnanu abu Valīdu as Sahravi. Viņš kādreiz bijis "Al Queda" līderis Magribas reģionā un viens novadītājiem Malijas islāmskajā grupējumā Mujao. Atbildīgs par spāņu palīdzibas darbinieku nolaupīšanu Alžīrijā un Alžīrijas diplomatu nolaupīšanu malijā 2012.gadā. Atbildīgs par nāvējošu uzbrukumu amerikāņu karavīriem Nigērā 2017.gadā - toreiz gāja bojā4 amerikaņu īpašo uzdevumu vienības karavīri, viņu vietējie pavadoņi un šoferi. Amerikāņi par viņa galvu izsludināja 5 miljonus dolāru atlīdzību. Tieši atbildīgs par franču palīdzības organizāciju darbinieku nonāvēšanu 2020.gadā - 9.augustā viņš personīgi pavēlēja nogalināt 6 frančus. 

2022.gada februāra sākumā ASV militārie spēki Sīrijas ZR nogalināja Izlāma valsts līderi Abu Ibrahimu el Hašimu el Kurašu. Amerikāņu uzbrukuma laikā islāmists uzspridzinājies, bojā gāja arī viņa ģimenes locekļi.

Saites.
Islāms.