Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Jēkabs, Jēzus brālis

Jēkabs, dažreiz dēvēts arī par Jēkabu Taisnīgo, tiek uzskatīts par pirmo judeokristiešu draudzes vadītāju Jeruzālemē pēc Jēzus nāves.

Brāļu vārdus nosauc Matejs un Marks. Viens no brāļiem, nav īsti zināms kurš, minēts rakstos kā kādas mācekļu grupas vadītājs un Jēzus pēctecis pēc viņa debesbraukšanas. Tāpat uzskata, ka Hērods Agripa viņu sodīja ar nāvi.
Par vienu no brāļiem – Jēkabu, izsakās Jāzeps Flāvijs: „...viņš [ augstais priesteris Ananijs ] sasauca Sinedriju un veda tā priekšā Jēzus, tā sauktā Kristus, brāli Jēkabu un vēl citus [ vai arī dažus no viņa biedriem ], un, kad viņš pret tiem bija izvirzījis apsūdzību par bauslības pārkāpšanu, viņš tos nodeva nomētāšanai ar akmeņiem”. Šis teksta fragments sarakstīts 93.gadā un baznīca to min kā pierādījumu Jēzus reālai eksistencei.
Jēzus brāļu pastāvēšana sāka radīt grūtības, kad nostiprinājās ideja par mātes Marijas mūžīgo jaunavību. Tādējādi sākās spriedelējumi, ka Jēzus brāļi bijuši Jāzepa brāļi no iepriekšējās laulības, kuru gan neviens nekur nav pieminējis, respektīvi – pusbrāļi (tā uzskatīja Origens III gs. un Epifānijs IV gs.). Pēcāk baznīca gāja vēl tālāk – Cēzarejas Eisebijs atklāja otru Mariju, pirmās Marijas māsu, kas esot bijusi precējusies ar Jāzepa brāli Kleofu jeb Klopu. Tā jau par pusbrāļiem kļuvušie brāļi palika par brālēniem.
Lai novērstu bīskapu šaubas, kuri lāgā neatzina radu rakstu izmaiņas, IV gs. beigās Sv.Hieronīms apgalvoja, ka žīdu valodā vārdi „brālis” un „brālēns,” kā tas pieņemts uz laukiem vēl mūsdienās. Tas neiztur kritiku, jo evaņģēliji bija rakstīti grieķu nevis aramiešu valodā, kurā vārds adelphos – „tai pašā klēpī ieņemtais” nepārprotami nozīmē „brāli.”

Apokrifiskais Toma evaņģēlijs vēstī, ka Jēzus iecēlis Jēkabu par savu vietnieku: "Mācekļi teica Jēzum: "Mēs zinām, ka tu mūs atstāsi. Kurš būs mūsu vadonis?" Jēzus viņiem atbildēja: "Kur jūs esiet, jums jādodas pie Jēkaba Taisnīgā, jo viņa dēļ debesis un zeme cēlusies." Savukārt, Mateja un Marka evaņģēlijos, kā arī dažos citos kanoniskās literatūras darbos, Jēkabs, līdz ar Jūdu, Simonu un Jozua nosaukts par Jēzus brāli. Pastāv gan arī citas, arī versijas par Jēkaba radnieciskajām attiecībām ar Jēzu - pusbrālis, brālēns vai kāds vēl attālāks radinieks.i.

Raksti.
Arheoloģiskie viltojumi - Jēzus brāļa kaulu šķirsts.

Saites.
Jēzus Kristus (6.-27.g.).