Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Jasu-Kišiņevas uzbrukuma operācija

3.Ukrainas frontes krievpadomju karaspēka uzbrukuma operācija II Pasaules kara laikā 1944.gada 20.augustā Jasu-Kišiņevas rajonā.

Uzbrukuma operācijas gaita. 3.Ukrainas frontes spēki maršala Fjodora Tolbuhina (Федор Иванович Толбухин) vadībā 20.augustā sāka uzbrukumu, kas gāja visai veiksmīgi. 
Bija pieņēmums, ka vācu un rumāņu armijas aizsardzību veidos, izmantojot daudzskaitlīgās ūdensšķirtnes reģionā. Tādā gadījumā Donavas forsēšana Sarkanajai Armijai varētu izrādīties visai grūts uzdevums. 24.augustā Žebrijānu (Жебрияны) ciema rajonā tika izsēdināti 285 kareivji no 384.atsevišķā jūras kājnieku bataljona. Rajons bija visai labi nocietināts un jūras kājniekiem vajadzēja zināmu laiku, lai no tā izsistu pretinieku. 
Pēc tam pie Žebrijāniem nonāca atkāpjošās rumāņu karaspēka daļas ārkārtīgi lielā skaitā. Rumāņu komandieri nešauboties meta kaujā pret placdarmu divus kājnieku pulkus, kam bija jāpadzen krievu desantnieki no ciema. Visu 24.augustu desantnieki atsita rumāņu uzbrukumus, viņiem būtiski līdzēja arī aviācija, artilērijas uguns no kuģiem Donavā un pašu rumāņu uzceltie nocietinājumi Žebrijānos.
Kaujas turpinājās līdz galveno 3.Ukrainas frontes spēku pienākšanai. Rezultātā kapitulēja 4 500 rumāņu karavīru un virsnieku.
Tai pat 24.augustā krievu desants tika izcelts vēl vienā ciemā - Vilkovā (Вилково), kur rumāņu pretošanās nebija tik nikna kā Žebrijānos. Bīstoties aplenkuma, rumāņu daļas visai drīzi sāka atkāpties. Šeit rumāņu spēki kaujās zaudēja ap 300 cilvēkiem, vēl 2000 krita krievu gūstā.
Krievu desantnieku zaudējumi kaujās pie Žebrijāniem un Vilkovas bija tikai 18 nogalināto un 36 ievainotie.

Uzbrukuma operācijas rezultāti. Rumāņiem neizdevās organizēt noturīgu aizsardzību Donavas krastos. Jāatzīmē arī, ka 23.augustā Bukarestē notika apvērsums un no varas tika atstādināts vācu sabiedrotais maršals Jons Antonesku.

Saites.
II Pasaules karš (1939.-1945.g.).
Kauju saraksts.