Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Jūda Iskariots, apustulis

Viens no Jēzus 12 apustuļiem. saskaņā ar evaņģēliju pausto tieši viņš nodevis kristu romiešiem. Tādejādi viņa vārds kristīgajā mitoloģijā kļuvis par nodevības simbolu.

Saukts par Jūdu Iskariotu (Ish Kariot), t.i. - "cilvēks no Kariotas." Tomēr, tā kā nav ne tādas pilsētas ne apgabala, tad domā, ka tā būtu Kiriata - pilsēta uz ZR no Jeruzālemes pie ceļa uz Lidu.

Radniecība. Tēvs - Sīmanis.
Mateja un Marka evaņģēlijos, kā arī dažos citos kanoniskās literatūras darbos, Jūda līdz ar Jēkabu, Simonu un Jozua (Aliens.lv īsti nesaprot, par kādu personu ir runa) nosaukts par Jēzus brāli. Pastāv gan arī citas, arī versijas par Jēkaba radnieciskajām attiecībām ar Jēzu - pusbrālis, brālēns vai kāds vēl attālāks radinieks.

11 apustuļi (Jēzus mācekļi) nosaukti visos evaņģēlijos vienos un taijos pašos vārdos, bet 12.apustulis Matejam un Lūkam ir katram sav: "Lebejs ar pavārdu Tadejs" (Mateja ev., 10.nod., 3.) un "Jūda, Jēkaba dēls" (Lūkas ev., 6.nod., 16.).

Dzīvesgājums. Viens no retajiem apustuļiem, kurš nācis no Jūdejas. Bija viens no 12 Jēzus apustuļiem, bija grupas kasieris (Jāņa ev.).
Pēc JD nodeva Jēzu sinedrija aģentiem par 30 sudraba grašiem. Stāsts par Jūdas nodevību ir visai grūti izprotams savas pretrunības dēļ. Lai uzrādītu Jēzu, Jūda saņēma savus slavenos 30 sudraba naudas gabalus. Sanāk, ka Jēzus nav bijis nevienam pazīstams un ar "slaveno" Jūdas skūpstu bija jānorāda, kurš tad īsti ir tas arestējamais. Tomēr agrāk evaņģēliji bija stāstījuši, ka Jēzus ilgu laiku ceļojis pa tādu mazu zemi kā Palestīna un visur atklāti sludinājis savu mācību. Tikai dažas dienas iepriekš Jēzus triumfāli iejāja jeruzālemē, saplūstot lieliem ļaužu pulkiem, kas viņu jūsmīgi godinājuši. Šādos apstākļos Jēzum vajadzēja būt labi pazīstamam Jeruzālemes un visas Palestīnas iedzīvotājiem.
Iespējam, ka tam ir savs evaņģēlijs, nesen atrasts. Sirdsapziņas pārmetumu mocīts gāja bojā sliktā nāvē – pakārās (Mateja ev.) vai tam uzšķērda vēderu (Apustuļu darbi): Jūda esot nokritis guļus tīrumā, „pārsprāga pušu, un visas viņa iekšas izgāzās ārā.” Vieta, kur Jūda aizgājis bojā esot zināma – lauks kādas klints pakājē Jeruzālemes tuvumā.
Pēc pašnāvības aizstāts ar Mateju (!?) (Apustuļu darbi, I:26).

Atradumi.
Turcijā uzgājuši Bībeli, kura ir 1500-2000 gadu veca. Tajā ir Vārnavas (Kristus māceklis) evaņģēlijs, kurā stāstīts, ka Jēzus nav bijis Dieva dēls, nav ticis sists krustā, bet gan dzīvs uzbraucis debesīs. Jēzus vietā krustā situši Jūdu Iskariotu. Vatikāns mazliet iesprindzis... 

Darbi.
Jūdas evaņģēlijs. Apokrifs.

Aplūkojamie objekti.
Jūdas kaps. Atrodas kaut kur pie arābiem (Saūda Arābija vai Jemena) uz ziemeļiem no Tarimas pilsētas Hadramautas kalnos. Mūsdienās pieder pie lielām arābu svētvietām.

Jūdas Iskariota piemineklis Svijažas pilsētā. Tuvāk šeit. Nav tik vienkārši!

Nospiedums civilizācijā.
Jūdas skūpsts. Itāļu renesanses gleznotāja arhitekta Džoto 1306.gadā darināta freska uz Padujas kapelas sienas. Viens no pazīstamākajiem Jūdas tēmas atspoguļojumiem.

Saites.
Apustuļi.
Jūdas evaņģēlijs.