Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Jamamoto, Isoroku (1884.-1943.g.)

Japāņu militārais darbinieks, admirālis.

Dzīvesgājums. Dzimis 1884.gada 4.aprīlī Nagaokā, Nīgatas prefektūrā.
1904.gadā beidzis Jūras akadēmiju un piedalījies krievu-japāņu karā (1905.-1906.g.).
1916.gadā beidzis Militāro jūras štāba koledžu.
1919. un 1925.gados jūras kara atašejs ASV.
1929. un 1934.-1935.gados bija Japānas delegācijas sastāvā Londonas jūras konferencē.
1936.-1939.gados jūrlietu ministra vietnieks. 
1939.gadā komandēja apvienoto floti. Iestājies par ekspansiju Āzijas DA un Klusajā okeānā.
II Pasaules kara laikā Japānas JKF virspavēlnieks. 1941.-1943.gados personiski vadīja nilitārās operācijas Klusajā okeānā, sākot ar uzbrukumu Pērlhārborai, ko bija plānojis pats.

Jamamoto nāve. Kauju laikā Zālamana salās amerikāņu aviācija ieguva informāciju par Jamamoto ierašanos Bugenvilas salā. 1943.gada aprīlī amerikāņu izlūkošana pārtvēra japāņu flotes radigrammu, kurā bija apspriests admirāļa Jamamoto lidojuma maršruts. Vinš grasījās veikt inspekcijas lidojumu, apmeklējot armijas daļas, kas atradās Klusā okeāna salās. Tā Jamamoto vēlējās celt japāņu karavīru un jūrnieku kaujassparu pēc nesenās sakāves kaujā par Gvadalkanālas salu. Admirālis armijā bija ļoti populārs un viņam bija neapstrīdama autoritāte. 
Par jamamoto lidojumu tika ziņots ASV prezidentam Delāno Rūzveltam. Tieši Rūzvelts arī palūdza jūras kara ministram Frenkam Noksam "dabūt rokā" Jamamoto. Nokss vērsās pie Klusā okeāna flotes virspavēlnieka Čestera Viljama Nimica. Amerikāņi nekavējoši ķērās pie uzbrukuma plāna izstrādes.
Tika nolemts uzbrukumā iesaistīt smagos divmotoruiznīcinātājus P-38 Laitning. Lai gan šīs lidmašīnas spēja veikt garas distances, tomēr viena alga nācās iemontēt vēl papildus degvielas tvertnes - pat tādā gadījumālidmašīnas darbojās uz savas iespēju robežas. rezultātā 18.aprīļa kaujā ņēma dalību tikai 14 no sūtītajām 20 lidmašīnām.
18.aprīļa rītā admirālis Jamamoto devās savā lidojumā no Buhenvilas salas aerodroma Zālamana salās. Interesanti, ka garnizona komandieri centušies admirāli atrunāt no šī lidojuma, baidoties slēpņa, bet viņš nav klausījis. Admirālis lidojis ar bumbvedēju Betti, otrābumbvedējā atradās viņa štāba virsnieki. Abus bumbvedējus piesedza 6 Zero iznīcinātāji.
amerikāņiem operācija izdevās un kaujas gaitā abi bumbvedēji tika notriekti. bumbvedējs ar Jamamoto nogāzās džungļos vienā no Zālamana arhipelāga salām, admirālis gāja bojā. otrs bumbvedējs veicapiespiedu nolaišanos ūdeni un vairāki virsnieki no Jamamoto štāba izdzīvoja.

Jamamoto nāve bija milzīgs trieciens japāņiem. Amerikāņi rūpīgi slēpa faktu,ka par admirāļa lidojumu uzzinājuši no pārtvertas radiogrammas, bet apgalvoja, ka to uzzinājuši no kādiem novērotājiem. Japānā par admirāļa nāvi oficiāli pavēstīja tikai vairāk kā pēc mēneša.


Saites.
II Pasaules karš (1939.-1945.g.).
Japāna.