Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Jučanjanas ala

Ala centrālajā Ķīnā, kurā uzieta vecākā zinamā keramika pasaulē.

Atrašanās vieta. Ķīna, Hunaņas province.

Atklāšana un izpēte. 2004.gada beigās alā pētnieki atrada pasaulē senākos domestificēta rīsa graudus. Viens no graudiem tika datēts ar 12 000 gadu pirms mūsu dienām, kas atbilst tā sauktās Neolīta revolūcijas (pārejai no vākšanas un medībām uz lauksaimniecību) sākumam Tuvajos Austrumos.
Alā, kopā ar lielu daudzumu pelnu, dzīvnieku kaulu, akmens, kaula un gliemežvāku darbarīkiem atrastas vismaz divu trauku atliekas. Pēc atradumu tipoloģijas un datējuma arheologi noteica, ka pētāmo kultūrslāni veidojuši vēlā paleolīta mednieki vācēji, kuri alu izmantojuši kā nometnes vietu.
Veicot nogulumos atrasto organisko vielu radioaktīvā oglekļa analīzes, zinātnieki ieguva apdzīvotības datējumu diapazonā no 21 000 līdz 13 800 gadiem pirms mūsdienām. Slāņiem tieši virs un zem viena no atrastajiem keramikas fragmentiem datējums bija aptuveni 18 000 gadi pirms mūsu dienām. Līdz ar to atradums uzlūkojams par senāko keramikas trauku izmantošanas liecību Ķīnā un pasaulē (iepriekš par tādiem uzskatīja Dzem onas kultūras keramikas traukus - no 12 700.g.pmē.).

Saites.
Alas un grotas.
Hunaņas province Ķīnā.