Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Jaroslavļa

Pilsēta Krievijā, Jaroslavļas apgabala administratīvais centrs.

Vēsture. No 1218.-1463.gadam bija krievu feodālas kņazistes centrs.
Batija karagājiena laikā (1238.g.). 1237.gada rudens beigās mongoļu-tatāru karaspēks hana Batija vadībā pietuvojās krievu robežām. 1238.gadā mongoļi ieņēma un izpostīja arī Jaroslavļu. Rakstītos materiālos informācijas ir ārkārtīgi maz, tāpēc jo svarīgāki ir izrakumu materiāli. 2005.gada izrakumos Jaroslavļas senākajā daļā atrastas sadegušu ēku – baznīcas un dzīvojamo māju - paliekas. Sadegušās klēts gruvešos apbedīti ap 100 cilvēku, galvenokārt, sievietes un bērni, vīrieši gājuši bojā citur, piemēram, pie pilsētas vārtiem. Tur akā tika atrasti vairāku kareivju skeleti.
Pētījumā piedalījās ne tikai arheologi un antropologi, bet arī paleozoologi, paleobotāniķi, dendrohronologi. Paleopatoloģijas dati palīdzēja noteikt šo cilvēku bojā ejas ainu. Cilvēki mēģināja aizbēgt no jātniekiem, bet tie mierīgos iedzīvotājus nogalināja, šaujot ar bultām, cērtot ar zobeniem, sašķaidot galvas ar kaujas cirvjiem. Kritušo bija tik daudz, ka visus nebija iespējams apbedīt. Tikai pēc dažiem mēnešiem viņus apbedīja masu kapos nopostītajā, bet ne iznīcinātajā pilsētā.
1463.gadā kņazisti kopā ar Jaroslavļu Ivans III pievienoja Maskavijai, tā bija pirmā lielā kņaziste, ko maskavieši sagrāba.
1918.gadā eseri un monarhisti sacēla dumpi pret padomju varu, tajā ņēma dalību arī mūsu K.Goppers. Lielinieki pēc Ļeņina pavēles ar artilēriju praktiski iznīcināja pilsētu. Pēc tam te bija smaga tīfa epidēmija.

Saites.
Jaroslavļas apgabals.
Jaroslavļas kņaziste (1218.-1463.g.).