Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Javas cilvēks

Dažreiz literatūrā sastopams nosaukums citā transkripcijā - Homo erectus jawanensis. Javas stāvstājas cilvēks, Homo erectus javanensis. Nosaukums - pēc atrašanas vietas Javas salā. 
Sinonīms - Pithecanthropus javanensis.
Fosilā cilvēka atradums Javas salā 1891.gadā (vai 1887.gadā?), kas tika nosaukts par pitekantropu un tiek uzskatīts par pirmo Homo erectus atradumu. 

Sistemātika. Atklāšanas brīdī tās bija vecākās cilvēkveidīgas būtnes atliekas un tika ierindotas (gan ar lieliem iebildumiem) kā homo erectus sencis. Tolaik viņu uzskatīja par starpposmu cilvēka un pērtiķa starpā.
Ar atradumu skaita palielināšanos sugā Homo erectus tika izdalītas vairākas pasugas. Šajā pasugā iekļauti pirmie atradumi Javā - Javas pitekantropi.

Iesākumā tāda eksistenci tīri teorētiski pamatoja Hekelis kā starpformu starp pērtiķi un cilvēku, un nosauca to par „pitekantropu.” Tā paliekas pirmo reizi Javas salā 1887.gadā uzgāja holandiešu kara ārsts un antropologs Eižens Dibuā, kas uzskatīja, ka cilvēces šūpulis meklējams Āzijā un cilvēks ir ārkārtīgi līdzīgs giboniem. Viņa vadītā meklētāju grupa uzgāja zobu (3 zobus?), galvaskausa vāku un gūžas kaulu Javas salas austreņos, pie tam ne vienuviet. Tais pašos slāņos atrada rupjus akmens rīkus, ko bija darinājis pitekantrops.

Pats E.Dibuā šo seno cilvēku nosauca par pitekantropu, bet mūsdienās šo grupu dēvē par Homo erectus

Raksti.
Pētījums: Homo erectus Javas salā tomēr nedzīvoja vienlaikus ar mūsdienu tipa cilvēkiem.

Saites.
Eižens Dibuā (1858.-1940.g.).
Homo erectus, pitekantropi.
Javas sala.