Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Kaganovičs, Lazars (1893.-?)

Ukrainas cionists, žīdu-padomju sabiedrisks darbinieks, Staļina labā roka.

Dzīvegājums. Dzimis 1893.gada 22.novembrī Kabanu sādžā Kijevas apgabalā. Viņa oficiālais dzimšanas datums tika nomainīts ar 1893.gada 22.februāri.

Bērnība un jaunība. Mācījās žīdu Hedera skolā, nekādas citas izglītības viņam nebija, tādēļ partijas dokumentos sadaļā par viņa izglītību bija rakstīts "pašizglītotais." Staļina sekretārs Boriss Božanovs savās atmiņās rakstīja, ka Kaganovičs slikti rakstījis krieviski un pieļāvis rupjas pareizrakstības kļūdas.

Strādāja par kurpnieku.

Politiskā darbība. Bija meņševiks.
1911.gadā kļuva par lielinieku partijas biedru, viņa biedrakarte bija ar numuru 000 008. Partijā tika uzskatīts par enerģisku funkcionāru ar dotībām tautas organizēšanā.
1915.gadā bijis trimdā savā dzimtajā sādžā, bet izbēdzis un dzīvojis ar dažādiem izdomātiem vārdiem līdz pat 1917.gada Februāra revolūcijai. Par viņa darbību šai laikā zināms visai maz - bijis cionistu kustības "Cionas strādnieki" (Po'alei Cion) biedrs. Tā bija organizācija, kas meklēja veidu kā savienot cionismu ar sociālismu.
Kaganoviča darbību šai organizācijā apstiprinājis arī krievu vēsturnieks Sergejs Naumovs 1989.gadā žurnāla Molodaja Gvarģija 9.numurā. Arhīvos uzieti dokumenti, kuros starptautiskās cionuistu kustības emisāri uzskaitījuši naudas summas, kasnosūtītas Lāzaram Kaganovičam.

Darbība padomju varas gados. 1918.gadā L.Kaganovičs. H.Jagoda un J.Gamarņiks lopu vagonos izsūtīja 50 000 krievu zemnieku no Kubaņas teritorijas Kaukāzā.
1922.gadā palīdzēja Staļinam kļūt par Centrālkomitejas organizatoriskās un izglītības sekcijas vadītāju.
1924.gadā L.Kaganivičs tika virzīts uz Centrālo komiteju un Sekretariātu, viņš drīz kļuva par Centrālās komitejas sekretāru. Pēc ievēlēšanas viņš savā pārziņā pārņēma visas svarīgākās operatīvās grupas.
Starp 1925. un 1928.gadu L.Kaganovičs bija Ukrainas pirmais sekretārs.
Aktīvi piedalījās Golodomorā.
Izdzīvoja Staļina represijās. Ilgu laiku bija otrs svarīgākais cilvēks PSRS. Viņam ir lieli nopelni Maskavas metro izbūvē.
Staļins viņu piedāvāja kā jaunizveidojamās Izraēlas valsts prezidentu.

Saites.
Padomju Savienība (1924.-1991.g.).