Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Kamlers, Hans

Waffen SS ģenerālis un obergrupenfīrers, kas nodarbojās ar koncentrācijas nometņu un pazemes rūpnīcu būvniecību.

Būvēja koncentrācijas nometnes, arī gāzes kameras pēc tiešiem Himlera norādījumiem. Vadīja arī pazemes aviācijas rūpnīcu būvniecību. Bija īsts prūšu virsnieks - gara auguma zilacains blondīns ar ērgļa degunu. Bruņojuma un munīcijas eksreihministrs Alberts Špeijers savos memuāros rakstīja: "Būdams fanātisks, Himlers personāla atlasē pirmāmkārtām tomēr interesējās ne par partijas stāžu, bet gan tādām īpašībām kā enerģiskums, rūdījums un centība. 1942.gada pavasarī Himlers nozīmēja visiem šiem kritērijiem atbilstošo Kamleru, toreiz aviācijas ministrijas celtniecības nodaļas augsti stāvošam darbiniekam, SS celtniecības pārvaldē, bet 1943.gada vasarā uzticēja viņam raķešu programmu. Kemlers parādīja sevi kā augstasinīgu un aprēķinātāju cilvēku, fanātiski un bezprincipiāli ejošu uz mērķi."

1945.gada 3.aprīlī Kemlers pēdējo reizi bija audiencē pie Hitlera. "Kemleram ir sekmes un uz viņ tiek liktas lielas cerības," - savā dienasgrāmatā 1945.gada 4.aprīlī ierakstīja Gēbelss.

Saskaņā ar oficiālo versiju, Kamlers beidza savu dzīvi pašnāvībā Prāgā 1945.gada 9.maijā. Tomēr 2014.gadā Berlīnes vēsturnieks Rainers Karlšs piestādīja pierādījumus, ka Kemlers nonācis amerikāņu specdienestu rokās. Pirmām kārtām viņš balstījās uz 1997.gadā miruša amerikāņu virsnieka dēlu liecībām, kuru tēvs esot nopratinājis un atbalstījis Kamleru.
Pēcāk žurnālists no Jēnas Franks Dēberts sadabūja daudz svarīgākus pierādījumus. Vudro Vilsona centrā Vašingtonā viņš uzgāja 1945.gada 30.maija atskaiti, ko bija sastādījis ASV Stratēģiskās aviācjas štāba Eiropā (USSTAF) pulkvedis Loids K.Pepls. Tajā, uzskaitot ievērojamus vācu karagūstekņus, tostarp Gēringu, A.Špeijeru, Erhardu Milhi, Karlu Kolleru, ar 18.numuru ir minēts Hansa Kamlera vārds kā reaktīvo iznīcinātāju nodaļas ģenerālinspektors. Tas minēts kopā ar vācu GKS ģenerāļiem Jozefu Kamhūberu, Karlu Bodenšancu un Hūbertu Vaizi.
Vēl viens dokuments - brigādes ģenerāļa Džordža Makdonalda, kasbija atbildīgs par vācutehnikas meklēšanu un savākšanu, rīkojums galvenajam ASV GKS izlūkdienasta izmeklētājam Eiropā un Āfrikā (USAFE) majoram Ernestam Inglanderam, datētu ar 1945.gada 2.novembri, lai Špeijers, Kamlers un Karls Zaurs tiktu nopratināti par vācu tehnisko pazemes rūpnīcu tēmu.