Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Krustā sišana

Viens no izplatītākajiem nāves soda veiciem Senajā Romā, kam gan nebija pakļauti Romas pilsoņi.

Kaut arī Senajā Romā tas bija izplatīts nāvessoda veids, atrast reālas liecības izdevies ļoti reti. Diezgan bieži notiesātos nepienagloja, bet cieši piesēja pie krusta. Ja izmantoja naglas, pēc eksekūcijas beigām tās izvilka, lai izmantotu atkal. Krustā parasti sita cilvēkus, kas ar kaut ko bija krietni sariebuši varai. Tie varēja būt valsts apdraudējumā vai burvestībās apsūdzētie.

Patlaban arheoloģiski ir konstatēti tikai 4 šādi gadījumi:
    4. Pētnieki no biedrības "Albion Archaeology" šīs mirstīgās atliekas atrada izrakumos seno romiešu apmetnē, kas 1. un 2. gadsimta mijā atradās mūsdienu Fenstentonā Kembridžšīras grāfistē Anglijas austrumos. Laboratorijas izpētē atklājās, ka pēdā ir nagla. Pēc izrakumu vadītāja Deivida Ingema vārdiem, upura pēdas visdrīzāk bija novietotas krusta pamatnes abās pusēs un horizontāli piesistas ar naglu. Nelaimīgajam nāves brīdī bija 25 līdz 35 gadi. Šis ir tikai ceturtais un turklāt visspilgtākais arheoloģiskais apstiprinājums krustā sišanai.  Kembridžšīras skelets ir tikai otrais, kurā atrastas arī naglas, tāds atklāts vēl tikai 1968. gadā Jeruzalemē. Uz pārējiem diviem no Ēģiptes un Itālijas saglabājušās tikai krustā sišanas pēdas uz kauliem.

“Mūsu atradums pierāda, ka pat vistālākajās impērijas provincēs izmantoja romiešu tiesības,” uzsver Ingems. “Tolaik Britānijas pašos impērijas rietumos bija ļoti nestabila vieta, šeit bija politiski ļoti nemierīgi, un mūsu varonim nelaimējās dzīvot sarežģītā laikā.” Roma valdīja daļā Lielbritānijas no 60. gadu beigām līdz 410. gadam.