Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Kaujas raķetes

Militāras izmantošanas raķetes.

Ultraskaņas raķetes. Tagad vairākas tehnoloģiski attīstītākās valstis, piemēram, ASV, strādā pie ultraskaņas raķešu radīšanas. Krievi savas "Kinžala" raķetes sauc par ultraskaņas raķetēm, taču tas nav tiesa, jo tā sasniedz attiecīgu ātrumu tikai dažos trajektorijas posmos, pārsvarā beidzamajā, kad reķete tieši dodas uz mērķi.

Krievu.
X-22. Šīs raķetes paredzētas aviācijas nesējkuģu iznīcināšanai, krievi savā propagandā to iesaukuši par "aviācijas kuģu slepkavām." Lai arī tās sauc par spārnotajām raķetēm, īstenībā tās ir jau virsskaņas. Lido virs 500 km augstuma, maksimāli - 600 km. Kaujas lādiņa masa - 950 km. Ātrums - ap 2000 km/st., uz mērķi dodas pa ballistisku trajektoriju. Izšaujot no liela attāluma var būt vairāku simtu metru novirze pie mērķa. Krievu-ukraiņu kara laikā tādas raķetes pa Ukrainu 2022.gadā tika izšautas vairāk nekā 210, nevienu no tām ukraiņi nespēja notriekt. Viena no tādām tika iešauta 27.06.2022. tirdzniecības centrā Kremenčugā. Ukraiņiem kara sākumā nebija tādu pretgaisa aizsardzības līdzekļu, lai šīs raķetes notriektu.
Tādas var notriekt tikai tādi PGA kompleksi kā Patriot PAC-3 vai SAMP-T, un tie 2023.gadā nonāca ukraiņu rīcībā.

X-25. Izstrādātas 1973 gadā. Saražotas vairāk kā 20 000.
X-29. 
X-55.
To mūsdienu modifikācija - X-555. Lido virs 500 km. To vairs nevar nosaukt par precīzu, jo tās novirze no mērķa ir 20-100 m.

X-59. XX gs. 80.gados izstrādāta raķete, tomēr visai precīza. Darbojas līdz 300 km attālumam. Maksimālā novirze no mērķa norādīta kā 10 m, bet, protams, var būt lielāka. Nes līdz 300 kg sprāgstvielas un nav izmantojama lielu objektu sagraušanai. 

X-101. Palaiž no stratēģiskajiem bumbvedējiem.
X-505. Palaiž no stratēģiskajiem bumbvedējiem.
Iskander. Искандер.

Točka-U. Точка-У. Masu iznīcināšanas ierocis, kas noņemts no bruņojuma. Spēj iznīcināt pretinieka dzīvo spēku 30 ha platībā. Atkarībā no tās kaujas galviņas. Novirze no mērķa - līdz 250 m. Raķetes ir vecas un pastāv iespēja, ka tās vispār netrāpīs pat aptuveni. Tomēr krievi to izmantoja krievu-ukraiņu karā (2022.g.).

Kalibra. Калибр. Izvietotas uz jūras kuģiem un zemūdenēm.

X-47M2. Kinžals. Кинжал. Jaunākās no krievu izstrādātajām, paši krievi tās sauc par hiperskaņas raķetēm, kas nav tiesa. Paredzētas izšaušanai no lidmašīnām - iznīcinātājiem MIG-31, bumbvedējiem TU-22M3 un TU-160. Raķetes kaujas galviņa sver 500 kg. Pēc izšaušanas tās paceļas atmosfēras augšējos slāņos, kustas pa ballistisku trajektoriju, piezemēšanās brīdī var sasniegt ātrumu 12 000 km/st. Krievi uzražojuši tikai dažus desmitus šo raķešu un, piemēram, krievu-ukraiņu karā pielietoja visai reti - tikai pa ļoti svarīgiem mērķiem, piemēram PGA iekārtām Patriot (neveiksmīgi). Ukraiņu pašu pretgaisa aizsardzība tās nespēja notriekt, bet Patriots gan. Galu galā "Kinžala" raķetes izrādījās ar sliktākām kaujas spējām, nekā krievi bija deklarējuši.

      Onikss. П-800 Оникс. Maksā vairāk kā 1 miljonu ASV dolāru.
      Cirkons. Krievijā šo raķeti dēvē par virsskaņas. 

Amerikāņu.
Tomahauks. 
Atacms.

Norvēģu.
Hellfire.  Raķetes garums ir 163 cm, diametrs - 17,8 cm. Tām ir 9 kg smagas kaujas daļas, lido 8 km tālu. Temēšana notiek ar lāzera gaismiņu uz objekta, kam jātrāpa.  Kompleksa elementi savstarpēji savienoti ar kabeļiem. 

Britu.
Storm Shadows. Lidojuma tālums ir līdz 560 km eksporta variantā un 250 km britu armijas variantā. Raķetei ir divkārša kaujas daļa kopā 450 kg sprāgstvielas: pirmā daļa domāta šķēršļa iznīcināšanai, bet otrā - mērķa iznīcināšanai. Raķete īpaši efektīva ar to, ka spēj zemu lidot (tikai dažu desmitu metru augstumā), mainīt lidošanas virzienu aplidojot šķēršļus un slikti redzama radaros. Konceptuāls krievu raķešu X-101 un X-555 analogs, kuras palaiž no stratēģiskajiem bumbvedējiem. Tomēr britu raķetes var palaist no operatīvi taktiskās aviācijas - tādiem nolūkiem var pielāgot ukraiņu lidmašīnas Su-24 un Su-27, jo 2023.gada maija vidū briti šīs raķetes piešķīra Ukrainas armijai.

Saites.
Raķetes un raķešbūve.