Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Kopti

No arābu vārda gupt vai kupt, aliterācija grieķiskajam Ai-gyptos – „Ēģipte.” Par koptiem sāka saukt kristīgos ēģiptiešus pēc tam, kad Bizantija iekaroja Ēģipti, bet būtībā tie ir seno ēģiptiešu pēcteči, Ēģiptes pamatiedzīvotāji pirms arābu atnākšanas.

Kad 639.gadā Eģiptē ieradās musulmaņu arābu iekarotāji, tie visai ātri iekaroja Ēģipti, jo vietējie kopti tos atbalstīja cīņā pret bizantiešiem, kurus ne īpaši ieredzēja „grieķu tipa” pareizticības uzspiešanas dēļ.
Tomēr neilgi pēc Ēģiptes pakļaušanas arābiem 645.gadā Aleksandrijā izcēlās nemieri. Dumpiniekiem no Konstantinopoles palīgā atsteidzās bizantiešu flote. Musulmaņu valdītāji tika no Aleksandrijas padzīti pēc 6 gadu valdīšanas.
646.gadā Aleksandrijas sacelšanās tika apspiesta. Atkal arābiem palīdzēja Aleksandrijas kopti, kas organizēja pretošanos bizantiešu intervencei. Musulmaņu vara kristiešiem koptiem piedāvāja bezprecedenta kompensāciju par viņu nesekmīgo mēģinājumu organizēt aizsardzību cīņā pret bizantiešiem.
725.gadā sadumpojās kopti dēļ tiem pašiem augstajiem Omeijādu nodokļiem.
1321.gadā tautas sacelšanās rezultātā to apspiežot ar grūtībām, tika stipri represēti kopti. Desmitiem tūkstošu koptu tika iznīcināti, bet pārējie izspiesti no Nīlas deltas uz upes augšteci.
1351.gadā represijas pret koptiem tika atjaunotas. Daudzi kopti atkal gāja bojā, arī tie, kas bija izceļojuši uz Nīlas augšteci. Nāves draudos daudzi no tiem pieņēma islāmu, vairums kristiešu baznīcu tika nopostītas.
1990.gadā valsts dienviddaļā islāmistu kaujinieki audzēja pārdošanai hašīšu un izspieda naudu no turienes kristiešiem-koptiem.

Rakstu valoda. Tā ir senēģiptiešu hieroglifu raksta pēdējā evolūcijas fāze, kuru transkribēja grieķu alfabēta burtiem līdz ar dažiem grieķu valodā nepazīstamiem papildinājumiem. Tā saglabājusies vismaz trijos tautā lietotajos dialektos zemes visnabadzīgākajos rajonos, kur pastāvēja senas kristiešu kopienas. Līdz šodienai koptu valodā nonākuši daudz rakstu pieminekļi.

Rakstu pieminēkļi.
• 13 Hagamādas kodeksi

Koptu baznīca.

Saites.
Senā Ēģipte (~3100.-30.gpmē.).
Ēģipte.