Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Kartāga

Keret-Hadašt – „Jaunā pilsēta.

Atrašanās vieta. Ziemeļāfrika, Tunisija, netālu no galvaspilsētas Tunisas.

Vēsture. Nodibināja Tīras feniķieši-izceļotāji 814.g.pmē. (vai 825.g.pmē.???), kad asīrieši viņus izspieda no Austumvidusjūras pilsētām. Citur teikts, ka dibināja tie feniķieši, kas glābās no kāda viņu despotiska ķēniņa un jau XII gs.pmē..
Pamazām pieņēmās spēkā un kontrolēja tirdzniecību Vidusjūras rieteņu daļā. Tai bija lielas bagātības, varena tirdzniecības un kara flote. Ziedu laikos kontrolēja ap 300 pilsētām Vidusjūras rieteņos.
Kādu laiku bija savienībā ar etruskiem, no tiem pārņēma valdīšanā Korsikas salu.
Pēc tam, kad Roma iekaroja visu Apenīnu pussalu, tā Sicīlijā sadūrās ar Kartāgas interesēm. 264.gadā sākās militāras cīņas, kas nolika sākumu trim Pūniešu kariem. Galu galā Kartāga tajos cieta sakāvi un trešajā karā tika pilnīgi iznīcināta 146.g.pmē. 3 gadus kartāgieši aizsargāja pilsētu. Kaujas pilsētā ilga veselu nedēļu, pat naktīs. Romas senāts nolēma noslaucīt Kartāgu no zemes virsmas. Romieši sagrāva arī tās ēkas, kas bija palikušas veselas un 50 000 pilsētnieku pārdeva verdzībā. Kartāgas nopostīšana atstājusi hrestomātiskas sekas cilvēces vēsturē. II Pasaules kara laikā nacistu ideologu sauklis bija: „Sagraut Angliju tāpat kā Kartāgu!”
Viens no pirmiem kristietības centriem. Saskaņā ar Eisēbija "Baznīcas vēstures" sniegtajām ziņām (VI, 43.) 251.gadā Kartāga bija kļuvusi par lielu kristietības centru (pat lielāku par Aleksandriju) ar 8 prezbiteriem.
429.gadā pāri Gibraltāra jūras šaurumam pācēlās vandāļi ķēniņa Heizerika vadībā, un, izmantodami romiešu vājumu tai rajonā, sagrāba lielu daļu romiešu Ziemeļāfrikas. Tās centru Kartāgu ieņēma 439.gadā.
2019.gada 28.septembrī no šejienes savu ekspedīciju pāri Atlantijas okeānam uz Ameriku ar senu feniķiešu kuģi "Feniķija" sāka britu dēkainis Filips Bīls. 

Aplūkojamie objekti.
Antonija pirtis.
Romiešu amfiteātris.


Bērnu kapsēta. To pētīja Pitsburgas universitātes antropologs Džefrijs Švarcs un atrada 70 urnas ar bērnu apdegušām atliekām: 38 urnās meitenes, 26 urnās zēni, pārējās neskaidras. Iespējams ir izdevies atklāt pirmās liecības par romiešu hronikās aprakstītajām bērnu upurēšanām Bālam, jebšu te tikai apglabāti ugunsgrēku upuri. 

Kartāgiešu kultūras centri:
      Kartāga.
      Mauritānijas Cēzareja.

Saites.
Feniķieši.
Pūniešu kari (264.-146.g.pmē.).