Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Konans-Doils, Arturs (1859.-1930.g.)

Slavens angļu rakstnieks, kā arī spirituālists un mistiķis.

Radniecība. 
Pirmā sieva - Luīze.
Otrā sieva - Elizabete Žan Leki.

Dzīvesgājums. Piedalījās 1908.gada olimpiskajās spēlēs kā tiesnesis, kur palīdzēja pirmajam maratonā finišēt itālim Dorando Pjetri, kuru gan vēlāk diskvalificēja.

Darbi.
"Bāskervilu suns." Avīzes Independent korespondents Roberts Mendiks 2000.gada 10.septembra numurā stāsta par Doila plaģiātu. 1901.gadā tika publicēts romāns "Bāskervilu suns." Gadu iepriekš kāds rakstnieks un Doila draugs Bertrāns Fletčers Robertsons bija izdevis stāstu "Piedzīvojumi Dartmūrā," kas plašākai publikai palika nepamanīts. Abu darbu sižetiskā līdzība ir neapšaubāma un tādēļ izvirzās jautājums par Doila plaģiātu.
Bertrāns uz toskatījies "caur pirkstiem," kamēr uzzināja, ka viņa sieva Gledisa salaiž ar Doilu (Bertrāna veselības dēļ viņiem nevareja būt bērnu). Sašutis par to, Bertrāns pasolījās nodot plaģiāta lietu atklātībā. Vēl korespondents apgalvo, ka Gledisa kopā ar Doilu regulāri indējuši Bertrānu ar pīrādziņiem, kuros piejaukts opijs. Bertrāns nomiris 36 gadu vecumā. Doilam, kā ārstam, varēja būt tādas zināšanas indēšanā. Pēc atraitnes prasības patologanatomi sekciju nebija varējuši taisīt. 
Šāda Doila kā indētāja versija tika vairākkārt aplūkota XX gs. sākuma "dzeltenajā" presē. Tomēr versija mazticama. Bertrāns pats bijis kaislīgs opija smēķētājs un galu galā pakāries.

Aplūkojamie objekti.
Māja Dartmūrā. Te rakstnieks sacerējis darbu "Bāskervilu suns." Mājā notiekot dīvainas lietas. 

Nospiedums kultūrā. Šerloks Holmss ir britu rakstnieka Artura Konana Doila radīts romānu un īso stāstu tēls, kurš strādā kā privātdetektīvs Londonā XIX gadsimta beigās un XX gadsimta sākumā. Rīgā pēc šo stāstu motīviem 1980.gadā uzņemta Igora Masļeņikova kinofilma. Tādēļ Rīgā ik pa laikam rīko Šerloka Holmsa dienas.

Saites.
Nezināmais Arturs Konans-Doils.