Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Karakoruma, pilsēta

Karakorum.
Senpilsēta tagadējās Mongolijas teritorijā, čingizīdu dibinātās impērijas galvaspilsēta. 

Atrašanās vieta. Mongolijas vidiene, Orhonas augšteces labajā krastā, tagad Harhorina.



Vēsture. Dibināta 1230.gadā kā Čingizhana un viņa dēla Ugedeja XIII gs. radītās Mongoļu impērijas pirmā galvaspilsēta. Kādreiz tai tika pievērsta visas pasaules uzmanība, jo mongoļu valdījumi pletās no Ungārijas līdz Korejai un no Maskavas līdz Indijai.
1260.gadā Hubilajhans pārnesa galvaspilsētu no Karakorumas uz Ķīnas teritoriju - sākumā uz Kaipinu, bet 1264.gadā uz Čžundu (mūsdienun Pekinu).
Pēcāk 1586.gadā uz pilsētas drupām tika izveidots Simt dārgumu (Erdene Zuu) budistu klostera komplekss - vecākais un nozīmīgākais budistu kulta objekts Mongolijā ar vairākām svētnīcām un 108 stūpām. Vairākus gadsimtus bijis impērijas garīgais un intelektuālais centrs. Uzplaukuma gados te mita ap 1000 mūkiem, bet svētnīcu skaits sasniedza 60. Kopš 1990.gada tas atkal strādā kā aktīvs klosteris.

Pētījumi. Krievpadomju un mongoļu zinātniskā ekspedīcija S.Kiseļova vadībā arheoloģiskajos izrakumos 1948.-1949.gados atklāja Udegeja pils drupas, bet zem tām budistu svētnīcas drupas no XII-XIII gs. sākuma.

Aplūkojamie objekti.
Udegeja pils drupas.
Erdenidza klostera drupas.
 "100 dārgumu svētnīca." 1585.(1586.???) gadā dibinājis Altanhans, kad bija pasludinājis Budismu par Mongolijas galveno reliģiju. Lamaistu klosteris, atrodas senpilsētas dienvidu daļā.

Atradumi.
      Akmens sievas.
Daudz tādas statujas uzietas Karakorumas drupās, tiesa gan, bez galvām un sadrupinātas. 

Saites.
Mongolija.
Čingizhans.
Mongoļu valsts.