Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Karaundžas komplekss

Sens megalītu komplekss ar astronomisku ievirzi Armēnijas dienvidos.
https://www.youtube.com/watch?v=nPpT5afZY94

Nosaukums. Kompleksa īstais nosaukums nav zināms, jo ne tā radītāji, ne apgabala vēlākie iedzīvotāji nekādas rakstiskas liecības nav atstājuši. Vissenākais zināmais vēsturiskais nosaukums nāk no turku valodas - "Akmens armija" (Gošun Daš). 1980.gados turku nosaukums tika burtiski pārtulkots armēniski kā Zorac Kar (variants - Zorakarer).
Nosaukumu Karaundž (kara ("akmens") +undž (nozīme nav zināma)) pirmā sāka lietot astrofiziķe Elma Parsamjana, kura pamanīja līdzību nosaukumos starp Karaundžas ciemu pie Gori un slaveno Stounhendžas megalītu Anglijā.

Atrašanās vieta. Armēnijas dienvidos, 3,5 km no Sisiānas pilsētas, kalnu ietvertā plato, 1770 metrus virs jūras līmeņa, Daras upes aizas kreisajā krastā. Koordinātes: +39° 33' 6.12", +46° 1' 44.33"

Apraksts. Karaundžas komplekss aizņem vairāk nekā 7 ha lielu platību un tajā ietilpst senas kapenes, dolmeņi un uzkalniņkapi, kā arī vairāk nekā 220 stāvakmeņu. Par tā ierīkošanas laiku, nozīmi un funkcijām - diskusijai īpaši izvēršoties par daudzos stāvakmeņos senatnē izurbto caurumu iespējamo pielietojumu - pastāv ļoti pretrunīgi viedokļi.
Galvenie objekti (liels kapeņu lauks, stāvakmeņu Ovāls un menhīru Alejas) izvietoti kompleksa rieteņu daļā. 223 stāvošu (patlaban, pēc Lonely Planet ziņām, uz vietas ir 204) un gulošu akmeņu rindas stiejas vairāk nekā 250 m garumā, šķērsojot arī Ovālu. Vairāk kā 200 kapeņu un obelisku atrodas uz rieteņiem no Ovāla.

Izpēte. Daži zinātnieki (P.Geruni) kompleksa izveidi saista ar 7500 gadu senu pagātni. Atradumi kapenēs turpretī droši liecina, ka tās sāktas ierīkot agrajā bronzas laikmetā (2000.-1800.g.pmē.).
Līdz pat XX gs. 80.gadiem profesionālu arheologu interesi šī vieta neizraisīja. Plaši izrakumi norisinājās 1980.gados un izpēte turpinājās visus nākamos 30 gadus, līdz pat mūsdienām.
Pirmie izrakumi šeit notika 1980.gadā, Armēnijas Zinātņu akadēmijas Arheoloģijas un etnogrāfijas institūta arheologa Onika Hnkikjana vadībā. Izrakumos atklāja bronzas un dzelzs laikmetu būves un ieguva ļoti bagātīgu arheoloģisko materiālu. Hnkikjana pētījumi apkopoti ASV 2002.g. izdotā grāmatā "Sjunika bronzas un dzelzs laikmetos" (Syunik During the Bronze and Iron Ages).
2004.gada 29.jūlijā ar Armēnijas valdības pavēli Nr.1095 komplekss tika oficiāli nodēvēts par Karaundžas observatoriju.kmeņi bijuši uzslieti agrāk nekā izveidotas kapenes.

2 km uz dienvidiem no Karaundžas kompleksa, Sisiānas eksperimentālās stacijas pagalmā atrodas Sisiānas kapulauks. Kapulauks nebija izlaupīts un sniedza bagātīgu arheoloģisko materiālu par apvidus iedzīvotājiem vidējā bronzas un dzelzs laikmetā - keramikas lauskas, akmens un metāla darbarīkus, piekariņus, dunčus un dzīvnieku atliekas (to skaitā zirgu skeleti).

Karaundžas kompleksa attēlu galerija.

Raksti.
Caurumaino akmeņu mīklas: Karaundžas megalītu komplekss Armēnijā.

Saites.
Megalīti.
Armēnija.