Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Kaništa Puškara ezers

Atrašanās vieta. 11 km no Adžmeras, Radžastānas pavalstī, Indijā.

Apraksts. Katra gada oktobrī vai novembrī Kartik Purnima pilnmēness dienā te ierodas tūkstošiem svētceļnieku, lai pielūgtu Brahmu.
Ezers palicis svēts vēl Dievu laikmetā. Leģenda saka, ka šeit Brahma meklējis vietu jagnas (ugunsupura) nešanai, no viņa rokas izslīdējis lotosa zieds. Vietā, kur tas nokritis, sākuši tecēt trīs avoti. Viens no tiem ieguva nosaukumu Puškars – „dūņās ziedošais lotoss.” Tieši šai vietā tad arī notika jagna.
Par pateicību Brahma svētījis ezeru un noteicis, ka katram, kurš peldēsies šī ezera ūdeņos, tiks glābta dvēsele, jo ezera ūdeņi noārda ļaunumu cilvēkā un atver mirušajiem pieeju ”trim pasaulēm.”
Tā pilsēta ezera krastā ar 500 svētnīcām kļuvusi par Radžastānas svētāko vietu un hindu svētceļojuma mērķi.
Apkārt ezeram ir 52 brasli – vietas kur ieiet ezerā. Izpeldējušies svētceļnieki dodas uz Brahmas svētnīcu, kas celta XIV gs.

Objekti.
Brāmas svētnīca. Celta XIV gs. Pārvarot dažus marmora pakāpienus, apmeklētājs nonāk iekšienē. Te grīdā ir iemontēts sudraba bruņurupucis - dieva Višnu inkarnācija. Šis bruņurupucis tiek ārkārtīgi godāts un apmeklētāji grīdas šķirbās sabāzuši simtiem sudraba monētu, jo tas nesot veiksmi.
Svētnīcā tiek godāts arī Višnu un Šiva, kam te ir pat īpašs altāris, kas līdzinās alai.  

Saites:
Indija.