Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Kulu ieleja

Kullu valley.

Indijā tā tiek uzskatīta par Dievu ieleju. Tās ieeja ir Mandi rajons (Himačalas Pradešas pavalsts). Šī pavalsts XX gs. 70.gados pārvērtās par galveno ābolu ražotāju un lielā daļa ābeļdārzu atrodas Kulu ielejā. Te ir arī skaisti priežu un ciedru meži.
Te ir Kullu pilsēta, kas atrodas pavalsts centrā. Tā atrodas šaurā aizā starp Himalaju kalniem Biasas upi 1219 m augstumā. Kulu pilsēta pazīstama ar saviem tempļiem un reliģiskajiem svētkiem.
Te tirgū daudz mājās austu lietu un vietējie staigā spilgtās kulu cepurītēs. Dievi (statujas protams!) tiek nēsāti nestuvēs.
Šī ieleja tiek minēta Mahābharatā. Šeit vienmēr ir Zelta kauss (7 Lielās Lācenes zvaigznes). Šejienes kalni kopš senatnes tiek uzskatīti par Dievu mājokli. Tieši šeit esot mācījušies āriešu riši (gudrajie), no šejienes parādījušies likumi, kas bijuši Indostānas tautu tikumiskās sistēmas pamatā.
Šeit gājuši leģendārie Pandavu brāļi, kas bija paša Krišnas palīgi. Arī pats Krišna bijis šais vietās.
Viena no ielejas svētajām vietām – Bidžli Mahadev.
Višnu Devi Terth – ašrams.
Bekli Mata – alas, kur praktizējuši senie tantriķi.

Nagāra. Bijušā Kullu radžu galvaspilsēta XIII gs. Šeit saglabājusies radžu pils – unikāls Himalaju arhitektūras piemineklis, XI gs. hinduistu tempļi, kas veltīti Šivam, Višnu un Parvati, ārkārtīgi skaists koka templis Tripura Sundri un Krišnas templis. Senie tempļi atrodas ciedru mežā. Skaistas ir Nagāras rozes. Viduslaiku forts un pagodas stilā celtā Tripura Sundari svētnīca.
Nagārā atrodas N.Rēriha dzimtas īpašums, kā arī N.Rēriha un S.Rērihas gleznu kolekcija.
Džagasuka. Netālu no Nagāras, pirma Kullu radžu galvaspilsēta.
Tālāk caur Manali (2050 m) iet ceļš uz Rohtangas pāreju (3980 m) aiz kuras ir Lielie Himalaji. Te kaut kur ir Vašišta (Vashisht) karstie avoti, kas ir svēti hindiem.
Manali klosteros un apkārtnē var iepazīties ar budistu kultūru. Hadimba (Hadimba Devi) svētnīca - visnozīmīgķā ielejas svētnīca. Te var apmeklēt Tibetas medicīnas centru, veikt diagnostiku un ārstēšanu. Tradicionālie tibetiešu ēdieni restorānā. Šeit ir labs tirgus, kurā ir preces ir no Tibetas, Kašmiras un tādiem grūti sasniedzamiem rajoniem kā Ladaka, Spiti, Lahūla, Zanskāra.
Te var ņemt dalību senos hinduistu un budistu rituālos: pudžās (mesās), satikt Dievus.
Padramilas pilsētā ir tibetiešu sieviešu klosteris. Patlikulē – tibetiešu skola. Čamundas templis, meditācija pie svētajiem ūdenskritumiem.  

Saites.
Indija.