Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Kihnu sala

Viena no Igaunijas salām.

Raksturojums. Neliela, visigauniskākā sala. 7 km garumā un 3,5 km platumā. Bišķi pāri par 500 iedzīvotāju. Salā četri ciemi.

Tūristam. Saikne ar ārpasauli galvenokārt vasarā. Ziemā veikali, kafejnīcas slēgtas, jo nav tūristu. 

Vēsture. Salinieki pieņēma pareizticību XIX gs., jo krievu varas iestādes solīja zemi. 

Etnogrāfija. Tautastērpus te valkājot katru dienu. Esot kolorīti motociklisti, kas kļuvuši par salas neoficiālo simbolu. Tās tradīcijas ierakstītas UNESCO kultūras mantojumu sarakstā. Kihnu salas sievietes ir vienīgās Igaunijā, kas joprojām staigā tautastērpos: strīpainos brunčos, bet tautiskās blūzes gan nomainītas ar vienkrāsainiem kokvilnas krekliņiem. Sievietēm tas saglabājies nabadzības dēļ. Modes dēļ ik pa laikam mainās tautisko brunču strīpu platums un krāsas.Vīriešu tautastērps izzudis jau XX gs. sākumā.
Salā bija aizliegums precēt asinsradinieku, kas bja grūti izpildāms. Nedrīkstēja precēt arī citas ticības pārstāvi. Tā saliniecēm vieglāk bija apprecēt salā dienošu krievu padomju laikā, nekā luterticīgu igauni no sauszemes. Salinieki jutās kā viena liela kopiena, tādēļ kāzās tika uzlūgti visi. Tradīcija esot bijusi – četru dienu ilgas kāzas. 

Transports. 
Prāmis no Pērnavas. Vasaras sezonā 2 reizes dienā. Brauciena ilgums – 2st.25.min. Biļetes cena – 3.20 Ls, auto – 8.10 Ls. Rezervēšana pa tālruni 371 4431069.
Prāmis no Munalaidas, tā ir 50 km no Pērnavas. Vasaras sezonā 2 reizes dienā. Brauciena ilgums – 50 min. Biļetes cena – 3.20 Ls, auto – 8.10 Ls. Rezervēšana pa tālruni371 4431069.

Aplūkojamie objekti. Īpaši daudz nav ko redzēt: randu pļavas, ostas, jūras krasti un baznīciņa. Pats galvenais ir vietējie un viņu paražas. 
      Kihnu baznīca.
      Muzejs.Tajā var gūt ieskatu unikālās kāzu tradīcijās. 

Saites.
Igaunija.