Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Krakova

Pilsēta Dienvidpolijā, senā poļu galvaspilsēta.

Vēsture. Poļu leģenda stāsta, ka pilsētu dibinājis spēkavīrs Kraks, pieveicot Vāveles kalna pūķi.
Arheologiem agrākas ziņas par Krakovu nāk no VIII gs., kad te Vislas krastos apmetās slāvu ciltis.
Pamazām Krakova izauga kā pilsēta tirdzniecības ceļā uz Melno jūru. 
1025.gadā Krakova kļuva par poļu valsts galvaspilsētu.
XV gs. poļu karalis Kazimirs Krakovas tuvumā nodibināja Kazimiru, un tā kļuva par Polijas žīdu sabiedriskās dzīves centru. No Krakovas to atdalīja tikai Vislas upe, tagad tā ir saplūdusi ar Krakovu.
1815.-1846.gados bija brīvpilsēta.
II Pasaules kara laikā daudzi Krakovas žīdi tika iznīcināti. Pasaule par to uzzināja no S.Spīlberga filmas "Šindlera saraksts" (1993.g.). Sociālistiskās Polijas laikos Kazimiras rajons slīga noziedzībā. 90.gados tas atdzima kā bohēmas centrs.
1596.gadā Polijas galvaspilsēta tika pārcelta no Krakovas uz Varšavu.

Aplūkojamie objekti.
Vecpilsēta. Brama Florianska ir slavenākie vārti uz vecpilsētu. Centrālais laukums - Rynek Glowny: tajā atrodas 2 baznīcas, vairāki muzeji utt.

Vāveles pils komplekss un cietoksnis. Atrodas Vāveles kalnā. Tajā atrodas Polijas karaļu ilggadējā rezidence un kronēšanas vieta. Te ir pils, cietoksnis un arī Vāveles katedrāle, kur glabāti poļu karaļi un augstmaņi un te atrodas pat dažu aizvēsturisku dzīvnieku kauli. Te apbedīti arī katiņas aviokatastrofā bojā gājušie prezidents Lehs Kačinskis ar sievu Mariju.

Marijas baznīca. Tajā ir ar kokgriezumiem bagāti rotāts altāris.
Jageloņu dibinātā universitāte.
Muižnieku Čartorisku muzejs.
Tas atrodas netālu no Barbakanas. Kolekcijas pērle – Leonardo da Vinči „Dāma ar sermuliņu.” 
Tirgus laukums. Ar baložiem.
Sv.Pētera un Pāvila baznīca.
Floriāna tornis.
Sv.Maricas baznīca.
Ar taurētāju zvanu tornī.

Kazimira. Kazimirša. Vecais žīdu rajons. Pilsētiņa, kas nu aglomerējusies ar Krakovu. To dibinājis karalis Kazimirs XV gs. un tā kļuva par Polijas žīdu sabiedriskās dzīves centru. no Krakovas to atdalīja tikai Vislas upe. Te ir 3 sinagogas - Remuga sinagoga un vēl 2 citas.

Šindlera Emaljas fabrika. Atrodas Krakovas Podgužes (Podgorze) rajonā, kas arī saistīts ar žīdiem. Tagad te izvietoti divi muzeji - Nacisma okupācijas muzejs un Modernās mākslas muzejs (MOCAK).

Nova Huta rajons. Celts ap Ļeņina vārdā nosaukto tēraudlietuvi. Šis rajons ar sociālistiskajām blokmājām ir viens no divām pilnīgi izplānotajām un realizētajām sociālistiskā reālisma pilsētām pasaulē (otra ir Magņitogorska Krievijā). Plānošanas procesā ir padomāts par potenciāliem uzbrukumiem - pilsētas platās ielas apturētu uguns izplatīšanos, koku alejas mazinātu radiācijas vilni atomuzbrukuma gadījumā. Šodien šis rajons ir visblīvāk apdzīvotais Krakovā - ap 200 000. 
Restorāns ar Ļeņina statuju un sarkaniem galdautiem.

Sālsraktuves pie Krakovas. Atrašanās vieta. 12 km no Krakovas centra Veļičkas (Wieliczka) pilsētā. Pazemes raktuvju labirinti.

Saites.
Polija.