Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Karostas cietuma Baltā dāma

Paranormāla parādība, kas kopš II Pasaules kara beigām novērojama Karostas cietumā Liepājā.

Saskaņā ar plaši izplatītu un Liepājā stāstītu leģendu šeit spokojas kopš 1944.gada, kad pie cietuma vācieši nošāvuši kādas meitenes līgavaini. Meitene iekļuvusi cietumā pie mīļotā, bet, uzzinājusi par tā nāvi, turpat 18.kamerā pakārusies. Kopš tā laika cietuma ēkā tiekot novērotas dažādas neparastas norises - darbinieki un apmeklētāji redzējuši spokainības, kā arī poltergeistam raksturīgas parādības - soļi, kvēlspuldžu izskrūvēšanās, klaudzināšana pa durvīm, durvju virināšanās, trauku gāšanās virtuvē.


Saskaņā ar leģendu un vietējiem novērojumiem uzskata, ka cietumā spokojas tā saucamā Baltā dāma, kuru patreizējie ēkas darbinieki draudzīgi sauc par Meiteni.

Senākais Alienam.lv zināmais avots spoka sakarā ir Latvijas armijas virsnieks Aivars Feldmanis, kurš līdz 1997.gada rudenim bija Karostas Liepājas garnizona virssardzes priekšnieks un dienasta pienākumu dēļ bieži uzturējies šai ēkā. Pats viņš vairākkārt sastapies ar šo parādību - tostarp novērojis arī vizuāli. Vairāki spoku stāsti saistīti tieši ar šo periodu, bet vēlāk cietums pamests un izlaupīts - nekādu paranormālu liecību par to periodu nav.

Kopš 2002.gada Karostas cietumu apsaimnieko entuziastu grupa - "Karostas Glābšanas biedrība" ar zīmīgu saīsinājumu - KGB. Tad Karostas cietums kā tūrisma objekts aši ieguva popularitāti gan Latvija, gan aiz tās robežām, līdz ar to arī cietuma spoks. 2006.gadā Karostas cietumu apmeklēja 29 000 tūristu, 2019.gadā - 31 000.

2009.gada februārī Liepājas Garnizona cietumu apmeklēja Starptautiskā spoku mednieku komanda Ghost Hunters, kas pēc neilgas izpētes šo drūmo ēku atzinusi par vienu no visaktīvākajām vietām paranormālo parādību ziņā, kādās vien spoku mednieki ir bijuši. Rezultātā tapis filmēts materiāls amerikāņu publikai - TV fantastikas kanālam Sci Fi. 2019.gada beigās te, savukārt, viesojās spoku pētnieku grupa no Zviedrijas.

Paranormālā parādība cietumā nerimst vēl joprojām un turpina izsaukt interesi, lai gan kļuvusi mazāk agresīva. Par spoku var pastāstīt vai ikkatrs Karostas cietuma darbinieks. Kopš 2017.gada augusta portāls Aliens.lv ir uzsācis vākt un apkopot informāciju par šo fenomenu, un tas vainagojies ar vairākām publikācijām. Pašreizējo apsekojumu rezultātā konstatēts, ka spokošanās Karostas cietumā patiesi notiek. Apzināti arī vairāki spokaino parādību redzējušie - Juris Raķis un Aivars Feldmanis, tāpat neparasta pieredze Karostas cietumā bijusi arī Liepājas novadpētniekam Silakaktiņam.

Raksti.
Leģenda par Karostas cietuma Balto dāmu.
Karostas cietuma gids Kristers Krafts stāsta par cietuma spoku.
Karostas cietuma gide Kitija Šmite stāsta par savu pieredzi spoka sakarā.
Juris Raķis stāsta kā redzējis Karostas Balto dāmu.
Aivars Feldmanis stāsta par tikšanos ar Balto dāmu..
Andris Užegovs - Karostas spoks lauž durvis un izskrūvē spuldzītes.

Saites.
Karostas cietums.
Spoki un spokošanās.