Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Levantes klinšu māksla

Tuvajiem Austrumiem rajksturīgs klinšu mākslas tips, kas izplatīts arī Vidusjūras reģionā un Rietumeiropā.

Izplatība. 700 vietas Ibērijas pussalā.

Raksturojums. Tai raksturīgas medību ainas. Izplatītākās ir briežu, kazu medību ainas, taču vēršu (sumbru) medību attēlojami ir retāk sastopami. Levantes klinšu mākslā vērši parasti attēloti atsevišķi, bet, piemēram, Vilafloras alā Spānijas austreņos atrastajos gleznojumos ir aina ar četriem vēršiem.

Izpēte. 700 vietas Ibērijas pussalā kopš 1998.gada iekļauta UNESCO pasaules kultūras mantojuma sarakstā, tādējādi atzīstot un novērtējot šī reģiona klinšu mākslas tradīcijas vēsturisko, kulturālo un māksliniecisko vērtību un nozīmi. Tiesa šādas ainas ir atrastas arī Prado del Navazo vai La Vacada, Teruelas provincē, tomēr, ņemot vērā, ka Levantes klinšu mākslas grupā ir vairāk nekā 700 vietu, šī aina, kurā redzami četri vērši, ir unikāla.
Atradumi Vilafrankas alā ir nozīmīgi, jo tie atklāj aizvēsturiskas saites, kas pastāvējušas starp Valtortagasulas (Valltorta-Gasulla) rajonu Kastelo provincē un Bajoaragonas (Bajo Aragon) provinces reģiona alu glezniecību. Vilafranka atrodas vidū starp šiem svarīgajiem Levantes klinšu mākslas centriem. Nesen atklātie gleznojumi aizpildīs vēl dažus alu mākslas vēstures baltos plankumus un palīdzēs sākt rekonstruēt iespējamos sakaru ceļus starp diviem galvenajiem klinšu mākslas centriem. To apstiprina arī jaunatklāto gleznojumu motīvu stilistiskā līdzība ar jau minēto divu reģionu mākslas motīviem.
Valltorta-Gasulla apvidū atklāto alu sienas klāj lielu dzīvnieku, piemēram, pirmvēršu attēlojumi. Dažu alu gleznojumos redzamas ainas ar medībām un pat lauksaimniecības darbiem.

Raksti.
Spānijā atrasti 7000 gadu veci unikāli alu gleznojumi ar medību ainām.

Saites.
Alu māksla un petroglifi.
Tuvie Austrumi, Levante.