Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Ļapunovs, Prokopijs (~1611.g.)

Krieviski - Прокопий Ляпунов.
Pirmās zemessardzes organizators un komandieris Juku laikos Krievijā.

Dzīvesgājums. Vēsturnieki vērtē kā pretrunīgu personu. Vienu brīdi kā kandidātu uz Krievijas troni viņš atbalstīja poļu princi Vladislavu. Ļapinovs spēlēja aktīvu lomu bajāru sazvērestībā, kas beigu beigās gāza Vasīliju Šuiski. Šuiskis, protams, bija ārkārtīgi nepopulārs, tomēr viņa vietā nākušie Septiņbajāri (Семибоярщина) diezin vai bija labāki.
Pēc tam Ļapunovs cīnījās pret Viltusdmitrija II karaspēku, tika nobloķēts Pronskas pilsētā pie Rjazaņas. Viņu no aplenkuma atbrīvoja kņaza Dmitrija Požarska (Дмитрий Пожарский) vienība - tā paša, kas vēlāk ar Kuzmu Miņinu (Кузьмa Минин) bija Otrās zemessardzes organizators.
Požarskim bija liela nozīme Pirmajā zemessardzē. Kad 1611.gada martā krievu vienības aplenca poļus Maskavas kremlī, bloķējot pašu kremli un Kitajpilsētu (Китай-город), Požarskis aktīvi piedalījās ielu kaujās. Vienā no tādām kaujām viņš tika smagi ievainots un izvests uz Troicas klosteri ārstēšanai. Iespējams, ka tieši Požarska klātneesamība arī nospēlēja liktenīgo lomu Pirmās zemessardzes liktenī, jo ieilgušais aplenkums noveda pie nopietnām nesaskaņām starp zemessardzes dalībniekiem. Arvien redzamākas kļuva pretišķības starp kazakiem un muižniekiem un poļu komandants Honsevskis par tām bija labi informēts. Ar viena no Maskavas djaka palīdzību tika uzrakstīts viltots dokuments, kurā bija rakstīts, ka Ļapunovs ar muižniekiem gatavojas izrēķināties ar kazakiem. Rezultātā to izmantoja Ļapunova pretinieki. Viņš tika izsaukts skaidrojumiem uz kazaku apli - tur viņu apsūdzēja nodevībā un nogalināja. Pēc šī notikuma sabruka Pirmā zemessardze, poļu garnizons nu bija drošībā.