Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Lucifers

Tulkojumā «gaismas nesējs», rīta un vakara zvaig­zne. Baznīcas tēvi, balstoties uz svētajiem rakstiem, Luciferu dēvēja par tumsības valdnieku, sātanu, kas nogrūsts no debesīm.

Dzīvesgājums. Piektais dieva erceņģelis. Sacēlās pret dieva varu, tāpēc tika gāzts un izraidīts trimdā.

Lai gan viduslaikos raganām viņu pārdabisko spēku piedēvē no paša velna, izrādās, krieni agrāk velna vietā bijušas dažādas dievības. Piemēram, kādā IX gs. Ankīras padomes (kas tā tāda?) izdotā dekrētā, kas iekļauts „Bīskapu kanonā” (Canon Episcopi), teikts: „Dažas netikumīgas sievietes padodas sātaniskiem kārdinājumiem un dēmoniskām ilūzijām apgalvojot, ka pa naktīm kopā ar Diānu, pagānu dievi, vai vēl ar Herodiādi, nebeidzamā skaitā sedlojot dažādus dzīvniekus un pārlido ar tiem nakts klusumā dažādas valstis un tautas, darot visu, ko pavēl šīs fejas vai kundzes.”
Saskaņā ar folklorista Čārlza H.Lilanda publicēto itāļu raganu pamācību Aradija Herodiāda ir dieves Diānas (mēness) un tās brāļa Lucifera (saule) meita. Herodiāde ir gars, kas ir visu raganu aizstāvis un palīgs. Diāna nosūta to uz Zemi visu buršanās mākslu atklāšanai cilvēkiem:
„Patiesi, tu gars,
Bet dzimusi, lai no jauna
Kļūtu mirstīga un noietu uz zemes,
Par skolotāju kļūtu tiem vīriešiem un sievietēm,
Kas mācīsies buršanu tavā skolā.” (laikam no „Aradijas”)

Nospiedums kultūrā.
Dž.Epstaina 1945.gada skulptūra "Lucifers."