Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Lingbas cirvji

Seni raga cirvji, ko uziet Ziemeļeiropā un Austrumeiropā.

Pirmais šāda tipa cirvis pirms vairāk nekā simt gadiem atrasts apdzīvotā vietā Norrelingbā (Norre Lingbi) Dānijā, un kopš tā laika visi šāda tipa cirvji tiek dēvēti šīs vietas vārdā.

Šādi no ziemeļbrieža raga izgatavoti cirvji lietoti reģionā ap Baltijas jūru. Kaut gan savulaik plaši izplatīti, tomēr atrodami tie ir visai reti. Ziemeļeiropas reģionā ir uzieti vairāki desmiti šādu cirvju, bet Baltijā zināmi tikai atsevišķi eksemplāri: pieci šī tipa izstrādājumi vēl pirms II Pasaules kara uzieti bijušās Austrumprūsijas teritorijā, bet 2009.gadā viens šāds atradums uziets arī Latvijā. 

Atrašana un izpēte. Raga cirvis tika uziets 2014.gadā, apstrādājot zemi Viļus Veckūna viensētā Biržu rajona Parupes ciemā, netālu no Lietuvas robežas ar Latviju. Atradējiem rags likās gana iespaidīgs, tāpēc to atdeva zemes īpašniekam. Vēlāk pie Viļus Veckūna viesojās draugs no Vācijas, kurš, redzot unikālo kaula izstrādājumu, atcerējās, ka līdzīgu eksponātu redzējis Vācijas muzejā. Īpašnieks raga cirvi nodeva speciālistiem, kuri veica izpēti un noskaidroja, ka cirvis ir 13 000 gadus vecs. Pēc izpētes cirvis atgriezās pie Viļus Veckūna, kurš to nodeva Lietuvas Nacionālā muzeja krājumā.
2023.gada jūlijā tas tika eksponēts Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejā kā izstādes "Lingbi cirvis: 13 000 gadu garantija" eksponāts. Izstādi papildināja interaktīvi materiāli par šī arheoloģiskā atraduma izcelsmi un nozīmi Baltijas reģiona vēstures pētniecībā.