Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Leons III (795.-816.g.)

96.Romas bīskaps no 795.līdz 816.gadam, kristiešu svētais.

Dzīvesgājums. Tika iecelts pāvesta amatā pretēji Romas aristokrātu gribai. Meklējot atbalstu, pāvests deva uzticības zvērestu franku karalim Kārlim Lielajam (768.-814.g.).
719.gadā Romas aristokrātija sacēla dumpi pret pāvestu, un viņš bēga no Romas pie karaļa Kārļa Lielā uz Paderbornu. Ar franku karaļa palīdzību tika atjaunots pāvesta tronī.
Svētās Romas impērijas dibināšana. 800.gadā pie viņa Romā ieradās Franku valsts karalis Kārlis Lielais, kuru pāvests Ziemassvētkos - 25.decembrī kronēja par Romas imperatoru _ Cēzaru (ķeizaru) un uzlika galvā zelta kroni. Tas varēja notikt sakarā ar to, ka Franku valsts bija izpletusies praktiski jau Rietumromas impērijas robežās. Tādejādi tika nodibināta senās Romas mantiniece – Franku impērija, kuru, sākot ar XIII gadsimtu, sāka saukt par Svēto Romas impēriju (Sacrum imperium Romanum).

L.Taksils, "Svētās pļāpas." Divi garīdznieki ar mūku atbalstu organizēja atentātu pret Leonu III. Kad tas ar svītu atgriezās no Laterānas pils, sazvērnieki norāva to no zirga, ar akmeņiem  ielauza galvaskausu un pameta ceļmalā bez dzīvības pazīmēm. Tomēr drīzumā slepkavas atgriezās un, pārliecinājušies, ka pāvests vēl elpo, aizstiepa viņu uz Sv.Stefana un Silvestra klostera baznīcu. Šeit ar zobiem un nagiem tie centās izraut pāvestam acis un mēli. Galu gala to iemeta pagrabos. Taču Leonam III bija lemts dzīvot ilgi. Kad pēc trim dienām viens no sazvērniekiem - Erasms, nokāpa pazemē lai izvilktu pāvesta līķi un apbedītu to, Leons III bija vēl dzīvs. Tad Leonu III pārnesa uz kolsteri, no kura to izzaga kāds pāvesta tuvinieks - Albīns.
Atentāts notika pāvesta valdīšanas sākumā, bet beigās Leonam III izdevās izrēķināties ar saviem ienaidniekiem.
Pēc Kārļa Lielā nāves pāvesta ienaidnieki no jauna ņēmās sazvērēties, taču šreiz Leons III apsteidza tos. Viņš sagrāba visus, ko turēja aizdomās un pavēleja tos sodīt ar nāvi Laterānas pils priekšā. Sazvērnieku sievas pāvests pavēlēja izdzīt no Romas, bet viņu bērnus atdeva klosteros.

Leons III ir kanonizēts.

Saites.
Romas katoļu pāvesti (30.g.-patlaban). 
Kristiešu svētie.