Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Lielā Suņa zvaigznājs

Canis Major.
44.zvaigznājs, ziemeļu puslodē.

Tajā ietilpst arī Sīrusa zvaigžņu sistēma, un Sīriuss ir zvaigznāja spožākā zvaigzne.

Sīriuss. Atrodas 8,6 gg attālumā no Saules sistēmas, un ir spožākā zvaigzne pie debesīm nakts laikā.
Zvaigznes nosaukums cēlies no grieķu vārda "spožs," "mirdzošs."
Senie ēģiptieši Sīriusu pielūdza un pēc tās uzlēkšanas laika prognozēja Nīlas plūdus.
Senie latvieši to sauca par Spuļģi, jo ziemā tā novērojama samērā zemu pie horizonta un tādos apstākļos zvaigzne mēdz stipri mirgot - spulgot.
Senatnē šo zvaigzni un Procionu devēja par Suņa zvaigznēm.
1844.gadā vācu astronoms F.V.Besels, vadoties pēc aprēķiniem, kuri liecināja, ka kāda masa izmaina zvaigznes orbītu, izteica hipotēzi, ka Sīriusam varētu būt pavadonis. Un patiešām, 1862.gada 31.janvārī amerikāņu astronoms Alvans Grehems Klarks atklāja Sīriusa pavadoņzvaigzni, kuru nosauca par Sīriusu B. Abas zvaigznes, novietotas apmēram 20 astronomisko vienību attālumā viena no otras, reizi 50 gados apriņķo ap kopēju masas centru.
1915.gadā Mauntvilsonas observatorijas astronomi atklāja, ka Sīriuss B ir neliela, balta pundurzvaigzne. Pirms vairākiem simtiem miljoniem gadu tā bija ļoti masīva un karsta zvaigzne, kas evolucionēja straujāk par vieglāko Sīriusu A.
Templs, saistībā ar Ogotomeli attēloto Sīriusa sistēmu, min faktu, ka baltās pundurzvaigznes Sīriusa B izteikti eliptiskā orbīta ap Sīriusu A pirmoreiz nofotografēta 1970.gadā. Veicot tālākus pētījumus dogonu mitoloģijā, Templs atrada pat norādes uz trešo Sīriusa sistēmas komponenti, sauktu par Sīriusu C, kura eksistenci astronomi atzīst, kaut pagaidām tas vēl nav instrumentāli novērots.

Vezena. Zvaigznāja delta zvaigzne. Nosaukums cēlies no arābu vārda Al-Vazn – „svars,” dēļ tā, ka tai grūti pacelties virs horizonta. Ķīnieši šo zvaigzni esot apvienojuši ar dažām Argo Kuģa zvaigznāja zvaigznēm un nosaukuši par Hu Ši – „Loks un Bultas”. Kuģa Argo zvaigznājs eiropiešu kartēs tika zīmēts līdz 1930.gadam, kad to sadalīja Pūpes, Buru, Ķīļa un Kompasa zvaigznājos.
Argo zvaigznājs simbolizē Jāsona kuģi ar tā 50 argonautiem, kā arī Noāsa šķirstu. 

Saites.
Zvaigznāji.
Dogonu Siriusa kults.