Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Magadhas ķēniņi

Valsts Indijā.

Šaišunagu dinastija (~430.-364.g.pmē. vai VII-VI gs.pmē.). Dinastijai bija tikai divi pārstāvji - Šišunaga un Kalašoka. Šaišunangu valdīšanas laikā Magadhas valsts paplašināja savas robežas - tika pakļautas Avanta un Kaša. Šaišunangi atbalstīja budismu.
      Šišunaga. Nāca pie varas apvērsuma rezultātā. Viņa dēls - Kalašoka, nākamais ķēniņš. Viņa valdīšanas laikā tika sasaukts 2.budistu saiets Vaišalā.
      Kalašoka. Tēvs - Šišunaga, iepriekšējais ķēniņš. Viņu nogalināja sazvērestībā, ko noorganizēja Mahapadma Nanda.

Nandu dinastija (~364.-322.g.pmē.). Saskaņā ar vēsturisko tradīciju, nandu dinastija bija "zemas izcelsmes" - no šudrām. dinastijas dibinātājs - Mahapadma. Ziņas par šo dinastiju visai miglainas. Zinātnieki mēdz nosaukt arī citus dinastijas valdīšanas laikus: 364.-324.g.pmē., 364.-314.g.pmē., 421.-321.g.pmē.

      Mahapadma. Jeb Ugrasena. Nandu dinastijas dibinātājs.
Dzīvesgājums. Gāza iepriekšējo ķēniņu Kalašoku (Šaišunagu dinastija) vai arī iekaroja šo valsti. Puranas apraksta Mahapadmu kā "kšatriju iznīcinātāju," kas sagrāvis daudzas senas neatkarīgas un pusneatkarīgas valstis, kurās valdījuši kšatriji. 
Nandu dinastijas valstī ietilpa lielākā daļa Ziemeļindijas (izņemot ZR apgabalus) un plaši apgabali Dekānas plakankalnē (Kalinga u.c.).

      Dhanananda (?-322.g.pmē.). Pēdējais nandu dinastijas ķēniņš. To gāza Čandragupta Maurja.

Maurju dinastija (322.-?).
      Čandragupta Maurja (322.-?). Gāza pēdējo nandu dinastijas ķēniņu Dhananandu 322.g.pmē.

Šungu dinastija (~180.~68.g.pmē.). Tās dibinātājs bija Maurju valsts karavadonis Pušjamitra. Pušjamitram un tā pēctecim Agnimitram izdevās novērst pilnīgu Magadhas impērijas sabrukumu un saglabāt savu varu pār Gangas ieleju, Pendžabas austreņu daļu un daļu Centrālās Indijas (Avanti), kā arī atsist Baktrijas grieķu iebrukumu Gangas ielejā. Pirmo Šungu dinastijas ķēniņu laikā sākās hinduisma atdzimšana, kuru ķēniņi atbalstīja. Tad pat notika arī budistu vajāšanas. Par nākamo 8 ķēniņu valdīšanu gandrīz nekas nav zināms.
      Pušjamitra. Šungu dinastijas dibinātājs, karavadonis no Maurju valsts.
      Agnimitra.
      7 ķēniņi, par kuriem gandrīz nekas nav zināms.
      Devabuhts (?~68.g.pmē.). Pēdējais Šungu dinastijas ķēniņš. To ap 68.g.pmē. gāza no troņa viņa ministrs Vasudēva, kas dibināja jaunu - Kanvas dinastiju.

Kanvas dinastija (~68.g.pmē.-?). Dibināja Vasudēva, kas ap 68.g.pmē. gāza Šungu dinastijas pēdējo ķēniņu Devabuhtu.